Caută
Close this search box.

Chișinăul condamnă recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a independenței entităților separatiste din regiunile de est ale Ucrainei. Această decizie a fost precedată de o campanie de presiune politico-militară asupra Ucrainei și acțiuni de destabilizare în zona de conflict”, se arată într-un comunicat al instituției de la Chișinău.

”Recunoașterea pune sub semnul întrebării orice perspectivă de soluționare politică a conflictului din estul Ucrainei și va avea consecințe profunde negative de durată. Regretăm că Federația Rusă a ales calea încălcării principiilor și normelor dreptului internațional. Sperăm că această evoluție nu va provoca un nou val de ostilități militare la linia de contact”.

MAEIE reiterează sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional.

După ce în seara zilei de luni președintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, și președintele R.Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție, pe Twitter.

”Condamnăm cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Acest lucru contravine în mod cert dreptului internațional. Republica Moldova rămâne ferm angajată în sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, declară Maia Sandu, președintele R.Moldova.

Citește și: La ordinul lui Putin, trupele rusești au intrat în estul Ucrainei

Decizia lui Putin a fost condamnată ”în cei mai fermi termeni” și de către mai mulți lideri europeni care amenință Rusia cu sancțiuni. În opinia oficialilor europeni, acest pas este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, precum și a acordurilor de la Minsk. De asemenea, UE își reiterează sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri