Caută
Close this search box.

Cum reacţionează Suedia după declaraţiile lui Erdogan privind aderarea Finlandei la NATO

erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu privește pozitiv dorința Finlandei și a Suediei de a adera la NATO, acuzând ambele țări că adăpostesc organizații teroriste kurde.

„Urmărim evoluția situației, dar nu o privim în mod pozitiv”, a declarat Erdogan presei, citat de CNN.

„Din nefericire, țările scandinave sunt ca niște case de oaspeți pentru organizațiile teroriste”, a afirmat Erdogan.

„PKK și DHKP-C s-au adăpostit în Suedia și în Țările de Jos. Au ocupat chiar și locuri în parlamente. În acest stadiu, nu putem să vedem asta drept ceva pozitiv”, a adăugat el.

PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, a fost desemnat drept organizație teroristă de Turcia, Statele Unite și de Uniunea Europeană. DHKP-C este o organizație de extremă stânga ostilă Turciei, Statelor Unite și NATO.

Ministrul suedez de Afaceri Externe, Ann Linde, a răspuns, indicând că „guvernul turc nu a transmis un astfel de mesaj direct către noi”.

„Omologul turc, cu care am o relație foarte bună și constructivă, vine săptămâna aceasta la reuniunea informală a miniștrilor de Externe NATO din Berlin, unde au fost invitate și Suedia și Finlanda”, a declarat Linde.

„Vom avea apoi ocazia să vorbim despre o posibilă cerere de aderare la NATO din partea Suediei și sper că vom continua să primim mesaje pozitive de la toate cele 30 de state NATO. Mulți dintre cei 30 de aliați și-au exprimat în mod public sprijinul ferm pentru Suedia și Finlanda”, a adăugat Ann Linde.

Miniștrii de Externe din statele NATO se întâlnesc sâmbătă în Germania, iar șefii diplomațiilor din Finlanda, Suedia și Turcia vor avea posibilitatea să discute despre reacția lui Erdogan.

Autoritățile din Țările de Jos nu au comentat imediat pe marginea declarației președintelui Turciei.

Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a vorbit vineri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit agenției Anadolu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri