Caută
Close this search box.

UE, SUA şi ONU cer anchetă independentă asupra morţii jurnalistei Al Jazeera

Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului s-a declarat „consternat” de moartea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, împuşcată mortal, miercuri, în timpul unei operaţiuni a armatei israeliene în Cisiordania ocupată, şi cere o anchetă independentă asupra circumstanţelor decesului, la fel ca Uniunea Europeană şi SUA, relatează AFP şi dpa.

„Serviciile noastre sunt în teren pentru a verifica faptele”, se menţionează într-o postare pe Twitter a UNHCR, care cere ca „impunitatea să înceteze” şi solicită o anchetă „independentă şi transparentă asupra uciderii sale”.

La rândul său, UE „condamnă puternic” împuşcarea jurnalistei Al Jazeera în nordul Cisiordaniei, a precizat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Peter Stano, citat de Agerpres.

„O investigaţie meticuloasă, independentă” asupra împuşcării jurnalistei în timpul unei operaţiuni a armatei israeliene este esenţială pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi, se mai menţionează în comunicatul dat publicităţii miercuri.

„Este inacceptabil” să-i vizezi pe jurnaliştii care îşi fac treaba, se mai menţionează în declaraţie.

„Jurnaliştilor care relatează despre situaţii de conflict trebuie să li se asigure tot timpul siguranţa şi protecţia”, a mai precizat Peter Stano.

Casa Albă a condamnat şi ea împuşcarea jurnalistei americano-palestiniene şi a cerut o investigaţie asupra morţii ei, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă Karine Jean-Pierre, în avionul cu care preşedintele american Joe Biden se deplasa spre Illinois.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri