Descoperire remarcabilă lângă Ploiești. Arheologii au scos la lumină trei morminte din Epoca Bronzului, datând de acum 5.000 de ani, relatează TVR Info.

Într-unul dintre ele, unde au fost găsite osemintele unui bebeluș, se afla și un inel de buclă, din aur, o bijuterie folosită pentru împodobirea capului și care arată rangul social al celui înhumat.

Arheologii Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova lucrează de zor la Blejoi, unde au fost descoperite mormintele. Două dintre acestea erau suprapuse. Iar într-unul au găsit un inel de buclă din aur.

Alin Frânculeasa, arheolog la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova: „Am găsit trei morminte, între care două sunt foarte interesante: un mormânt de copil, bebeluș care avea o piesă de aur, un cercel de buclă, și încă unul sub el, cu doi indivizi. Acum 5.000 de ani, această zona era un fel de câmp al morților, apoi a devenit teren bun de agricultură, acum se transformă în zone industriale”.

Pentru a salva cât mai mult din relicve, arheologii lucrează cu pensule fine și îndepărtează cu mare atenție fiecare milimetru de pământ.

Alin Anton, arheolog Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova: „Suntem deja pe acest mormânt de două zile. Ne-a arătat câteva surprize, acest individ a fost reînhumat, poate pentru a introduce acest copil, și ne-a uimit și acest vas care este într-o stare destul de precară”.

Săpăturile vor continua, mai ales că zona e cunoscută pentru vestigiile istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.