Autoritățile din Suedia și cele din Danemarca, de la sud, confirmă două breșe și scurgeri de gaze, din conducta Nord Stream 1, și încă una, în gazoductul Nord Stream 2.

Ambele conducte rusești sunt oprite. Ipoteza unui sabotaj nu poate fi verificată, până la o intervenție pe fundul mării.

Autoritatea Maritimă a Suediei a emis în această dimineață o avertizare, privind scurgerile din Nord Stream 1, conform Biziday:

“Există două scurgeri ale conductei – una în zona economică marină a Suediei și una în zona economică marină a Danemarcei. Cele două scurgeri sunt la o distanță relativ mică între ele”, a transmis purtătorul de cuvânt al instituției.

Oficialul a precizat că, mai exact, cele două scurgeri se află la nord-est de insula daneză Bornholm, unde autoritățile din Danemarca au anunțat o scurgere de gaze, din conducta Nord Stream 2.

Totodată, în această dimineață, și ministrul danez al Energiei, Dan Jorgensen, a cerut companiilor și autorităților din domeniul energetic și al gazelor naturale să fie în alertă și pregătite, de o eventuală reacție rapidă, în urma scurgerilor.

În acest context, cotația gazului TTF Amsterdam a crescut marți cu 5%, la peste 180 euro/MWh, după patru zile consecutive de pierderi.

Totuși, prețurile sunt în continuare aproape de minimele din ultimele două luni, în condițiile în care stocurile de gaze ale Europei sunt ridicate.

În timp ce conducta Nord Stream 2 nu a fost niciodată pornită, Nord Stream 1 este oprită de aproape o lună, operatorul rus invocând probleme tehnice, la turbinele care împing gazul, din Rusia spre Germania.

Câteva ziare germane, inclusiv Die Welt, speculează pe marginea faptului că acestea ar fi putut fi sabotate, dar precizează că o eventuală investigație presupune intervenția sub mare și va dura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.