Caută
Close this search box.

Stoltenberg, despre Rusia: Cea mai mare tentativă de anexare a unor teritorii europene, cu forţa

stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a arătat că faptul că preşedintele rus, Vladimir Putin, a revendicat acum alte patru regiuni din Ucraina ca fiind parte din Rusia reprezintă ”cea mai mare tentativă de anexare a unor teritorii europene, cu forţa, de la Al Doilea Război Mondial”.

”Aliaţii NATO nu recunosc şi nu vor recunoaşte aceste teritorii ca parte din Rusia”, a subliniat el. Stoltenberg a adăugat că acţiuni ale lui Putin precum anexarea teritoriilor ucrainene şi mobilizarea de soldaţi ”nu arată putere, arată slăbiciune, este o recunoaştere că războiul nu merge conform planului”.

”Preşedintele Putin a revendicat acum alte patru regiuni din Ucraina ca fiind parte din Rusia. Aceasta este cea mai mare tentativă de anexare a unor teritorii europene, cu forţa, de la Al Doilea Război Mondial. Încă 15% din teritoriul Ucrainei, o zonă cam de mărimea Portugaliei, confiscat ilegal de Rusia sub ameninţarea armei”, a declarat, vineri seară, Stoltenberg.

El a spus că referendumurile fictive au fost organizate de la Moscova şi impuse Ucrainei, încălcând dreptul internaţional.

Stoltenberg a calificat acest furt al teritoriului ca ”ilegal şi ilegitim”.

”Aliaţii NATO nu recunosc şi nu vor recunoaşte aceste teritorii ca parte din Rusia”, a subliniat el, solicitând tuturor statelor să respingă încercările evidente ale Rusiei de cuceriri teritoriale.

”Aceste pământuri sunt ale Ucrainei, Doneţk este Ucraina, Lugansk este Ucraina, Herson este Ucraina, Zaporojie este Ucraina, aşa cum şi Crimeea este Ucraina. Aceasta este a doua oară când Rusia ocupă cu forţa teritorii ale Ucrainei, dar nu schmbă natura conflictului.

Acesta rămâne războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu schimbă angajamentul nostru de a sprijini Ucraina. NATO nu este parte din acest conflict, dar asigurăm sprijin Ucrainei pentru a putea ţine piept invaziei (…) Alianţa noastră este una defensivă, rămânem uniţi şi hotărâţi să apărăm şi să protejăm fiecare aliat NATO şi fiecare centimetru de teritoriu aliat.

Acesta este un moment esenţial, Putin a mobilizat sute de mii de noi soldaţi, a trecut la un iresponsabil zăngănit al sabiei nucleare şi a anexat noi teritorii”, a continuat secretarul general al NATO.

El a adăugat că toate acestea reprezintă cea mai serioasă escaladare de la începutul războiului.

”Niciuna dintre acestea nu arată putere, arată slăbiciune, este o recunoaştere că războiul nu merge conform planului şi că Putin a eşuat în atingerea obiectivelor sale strategice. Putin poartă toată responsabilitata pentru acest război şi este responsabilitatea lui să îl oprească (…)

Dacă Rusia încetează să mai lupte, va fi pace. Dacă Ucraina încetează să mai lupte, nu va mai exista ca o naţiune independentă şi suverană în Europa. NATO reafirmă sprijinul fără echivoc pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Rămânem de neclintit în a oferi sprijin Ucrainei ca să continue să se apere de agresiunea Rusiei, pentru cât timp va fi nevoie”, a conchis Jens Stoltenberg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri