Caută
Close this search box.

VIDEO Podul din Crimeea se redeschide parțial după explozia uriașă de dimineaţă

Update 19:31 Traficul ușor a fost reluat pe singurul pod rusesc spre Crimeea, la câteva ore după ce o explozie uriașă a dărâmat secțiuni ale carosabilului.

Explozia de pe cel mai lung pod din Europa – un simbol al anexării de către Rusia a peninsulei de la Ucraina în 2014 – a provocat moartea a trei persoane, potrivit anchetatorilor citaţi de BBC.

Victimele se aflau într-o mașină aflată în apropiere când un camion a explodat, susțin oficialii ruși.

Partea feroviară a podului – unde au luat foc cisternele de petrol – a fost, de asemenea, aparent redeschisă.

O înregistrare video a arătat mașini care foloseau carosabilul după ce oficialii au anunțat redeschiderea limitată.

Trecerea feroviară și rutieră a fost deschisă în 2018 și este o rută de aprovizionare cheie pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Update 19:20 Serviciul feroviar pe podul din Crimeea a fost restabilit sâmbătă seara, rutele din orașele Simferopol și Sevastopol plecând spre Moscova, potrivit unui comunicat publicat de operatorul serviciului feroviar de pasageri, transmite CNN.

Update 18:00 Uniunea asiguratorilor din Rusia a estimat sâmbătă pagubele provocate Podului Crimeii de o explozie produsă la primele ore ale dimineţii între 200 şi 500 de milioane de ruble (aproximativ 3,2 milioane şi, respectiv, 8,1 milioane de dolari), potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de EFE.

Update 15:19 Cel puţin trei persoane au fost ucise în explozia care a avariat Podul Crimeii, ce leagă Rusia de această peninsulă ucraineană anexată, au anunţat anchetatorii ruşi, care afirmă că l-au identificat pe şoferul camionului capcană, potrivit AFP.

„Potrivit datelor preliminare, trei persoane au fost ucise în urma accidentului. Este vorba probabil de pasageri ai unei maşini care se afla în apropierea camionului când a explodat”, a indicat Comitetul de anchetă rus într-un comunicat.

Potrivit acestei surse preluate de Agerpres, „corpurile a două victime – un bărbat şi o femeie – au fost deja scoase din apă”.

Comitetul de anchetă, organism însărcinat cu principalele investigaţii penale în Rusia, a afirmat de asemenea că ar fi „stabilit identitatea camionului şi a proprietarului său”, suspectat că ar fi la originea exploziei.

Este vorba de un locuitor din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei. „O anchetă a fost deschisă cu privire la locul său de reşedinţă. Itinerarul camionului şi documentele însoţitoare sunt în curs de examinare”, au adăugat anchetatorii.

Publicația Ukrainskaya Pravda susține, citând surse oficiale, că autorul exploziei de pe podul Crimeei ar fi Serviciul secret ucrainean SBU.

Subminarea podului Crimeea reprezenta o operațiune specială a SBU. În același timp, serviciul special în sine nu comentează oficial participarea sa la acest eveniment.

Prima reacție a unui oficial din echipa administrației Zelenski. Mikhailo Podoliak, jurnalist și consilier al președintelui Ucrainei, a postat un video pe contul de twitter cu explozia de pe podul din Crimeea, subliniind că tot ceea ce este ilegal trebuie distrus. „Crimeea, podul, începutul. Tot ceea ce este ilegal trebuie distrus, tot ceea ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ceea ce este ocupat de Rusia trebuie expulzat”, a scris Podoliak pe Twiiter.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat crearea unei comisii guvernamentale în legătură cu situația de urgență de pe podul din Crimeea. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de secretarul de presă al șefului statului Dmitri Peskov, transmite Agentia TASS.

Citeşte şi: VIDEO Incendiu masiv la Podul Kerci din Crimeea

Podul Kerch a fost construit cu costuri mari la ordinul lui Vladimir Putin fiind utilizat în special pentru transportul echipamentelor militare ruseşti pentru armata rusă care luptă în Ucraina. Portalul independent rusesc ZonaMedia transmite că porţiunea destinată traficului auto s-ar fi prăbuşit parţial în apă.

Imagini de la camere de supraveghere publicate online au arătat o explozie uriaşă.

Potrivit Agenţiei ruse pentru mare şi ape interioare, traficul maritim pe sub pod şi în toată strâmtoarea Kerci nu a fost întrerupt în pofida incendiului, relatează EFE. Declaraţia agenţiei clarifică un anunţ anterior făcut de un purtător de cuvânt al autorităţii locale de reglementare a transporturilor din Taman, potrivit căruia traficul şi serviciile feroviare urmau să fie suspendate în toată strâmtoarea Kerci.

Agenția de stat rusă RIA anunța sâmbătă dimineaţă că un rezervor de combustibil a luat foc pe podul de la Kerch, în Crimeea, sâmbătă dimineața devreme, în timp ce presa ucraineană a raportat o explozie. Podul Kerch este un obiectiv deosebit de strategic, deschis în 2018, care asigură conexiunea dintre Rusia și Crimeea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri