Caută
Close this search box.

Cea mai devastatoare gripă aviară din istorie în Europa

Gripa aviara

Europa a fost lovită de „cel mai devastator focar de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) din toate timpurile”, cu 37 de țări europene afectate și peste 2.500 de focare detectate în ferme de pe continent, potrivit unui raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Laboratorului de Referință al Uniunii Europene.

Pierderile de găini, rațe sau curcani din ferme sunt, în realitate, mult mai mari, deoarece acest bilanț de 50 de milioane de păsări eutanasiate nu include sacrificările preventive care ar fi putut fi efectuate în jurul focarelor, a precizat agenția de sănătate pentru AFP, citată de HotNews.

EFSA subliniază că, „pentru prima dată”, nu a existat o separare accentuată între două valuri epidemice, deoarece virusul nu a dispărut în timpul verii.

Între 10 septembrie și 2 decembrie 2022, au fost raportate aproape 400 de focare în ferme din 18 țări europene, în frunte cu Franța, Marea Britanie și Ungaria. Virusul a fost detectat de peste 600 de ori la păsările sălbatice, inclusiv la păsările de apă (rațe, lebede), care, potrivit raportului, ar fi putut contribui la răspândirea virusului în cadrul fermelor.

În urma unei solicitări din partea Comisiei Europene, EFSA „evaluează în prezent disponibilitatea vaccinurilor împotriva HPAI pentru păsările de curte și ia în considerare posibile strategii de vaccinare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri