Caută
Close this search box.

Dizidenții ruși trăiesc zilnic în frică

disidenţii ruşi

Pentru unul dintre disidenţii ruşi, Andrei Soldatov, dar și pentru prietenii săi, 24 februarie a marcat sfârșitul Rusiei, așa cum o cunoșteau ei.

La primele ore ale acelei zile, președintele Vladimir Putin a anunțat că a ordonat trupelor ruse să intre în Ucraina.

„Și dintr-o dată tot ceea ce credem încă a fost complet compromis”, a declarat pentru CNN Soldatov, un jurnalist rus de investigație care trăiește într-un exil autoimpus, la Londra.

Viața în Rusia a devenit de mulți ani din ce în ce mai dificilă pentru dizidenți, jurnaliști independenți și oricine vorbește împotriva regimului lui Putin, dar Soldatov a spus că oameni ca el au încă ceva speranțe de care să se agaţe. Războiul a schimbat asta, a spus el.

„A fost îngrozitor să trăiești sub Putin și a fost foarte departe de ideea de democrație, dar mai aveai niște instituții înființate pe care aproape le-ai lua de la sine înțeles că vor exista indiferent de ce, și dintr-o dată, totul. s-a prăbușit”, a spus el, subliniind eradicarea aproape completă a oricăror mass-media independente rămase, a societății civile și a grupurilor pentru drepturile omului.

O femeie care încă locuiește la Moscova și pe care CNN o va numi Olga, a descris data de 24 februarie ca fiind punctul de neîntoarcere. „Viața s-a transformat într-un coșmar din care este imposibil să te trezești, citirea știrilor non-stop, proteste la care au fost mai multe forțe de securitate decât civili”, a spus ea, printr-un serviciu de mesagerie criptată, descriind rușinea și deznădejdea pe care o simte.

„Agresorul este țara noastră. În numele nostru, în numele meu, se face acest masacru teribil”, a spus ea.

CNN nu publică numele femeii și folosește un pseudonim la cererea acesteia din cauza riscurilor pentru siguranța ei personală. A vorbi cu jurnaliştii străini despre implicarea ei în demonstraţii – şi chiar despre utilizarea cuvântului „război” spre deosebire de termenul „operaţiune militară specială” aprobat de Kremlin – o expune riscului de arestare şi, eventual, de o pedeapsă lungă cu închisoarea.

În timp ce mass-media de stat rusă dă impresia că toată lumea din Rusia sprijină războiul și Putin, mulți dintre cetățenii mai liberali, educați și mai călători ai țării și-au petrecut ultimele nouă luni îngroziți de violența aplicată Ucrainei de către propria lor țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri