Caută
Close this search box.

Dumitru Chisăliţă: Legea plafonării. Mulți români vor achita mai mult la energia electrică, inclusiv retroactiv

Articolul introdus în lege, care stabilește că plafonarea se aplică la un singur loc de consum, nu se aplică doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv, pentru ultimele patru luni din anul acesta.

Expertul în Energetică Dumitru Chisăliţă consideră că această prevedere legală este aberantă.

„Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că, dacă pentru perioada viitoare, există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate ca, pentru perioada trecută, să beneficiezi de preț plafonat”, spune Chisăliţă.

„Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani”, susţine expertul, „chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022, în medie, 91 kWh/lună”

„Vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult. Aberant!!!” – conchide Dumitru Chisăliţă.

Specialistul dă exemplul unui consumator de energie electrică care are domiciliul la o adresă (fără a preciza dacă este proprietate proprie sau chirie), acolo unde și l-a stabilit, pentru a-și putea înscrie copilul la o anumită școală, dar locuiește la un alt imobil, unde are reședința.

Apoi detaliază:

„La locul unde efectiv locuiește și are reședința a consumat 95 kWh, în medie, în anul 2021, energie electrică. În perioada 1 septembrie 2022 – 19 septembrie 2022, are un consum de energie electrică de 364 kWh, pentru care, înaintea publicării noii legi a Energiei, trebuia să achite 247,52 lei, contravaloarea energiei electrice consumate.

După noua lege, este necesar să achite pentru acest consum realizat anterior existenței legii 473,2 lei, adică cu 92% mai mult. Aberant!!!”

Chisăliţă solicită „schimbarea urgentă a acestei legi și eliminarea articolelor aberante, care obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, dar și pentru faptul că, în prag de Sărbători, în plină iarnă, cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe, la ghișeele furnizorilor. STOP aberațiilor!!!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri