Caută
Close this search box.

Cine este noul șef al forțelor ruse în Ucraina, Valeri Gherasimov?

valeri gherasimov

Valeri Gherasimov, numit într-o mişcare-surpriză să conducă trupele ruse în Ucraina, a fost generalul de top al Moscovei, în ultimul deceniu, ca șef al Statului Major.

Decizia de a-l numi pe cel mai înalt soldat al țării, ca să conducă o ofensivă pe teren, în Ucraina, este extrem de neobișnuită și a fost văzută de mulți analiști drept un ultim efort al președintelui Vladimir Putin de a resuscita ofensiva sa zdruncinată în Ucraina, după o serie de înfrângeri umilitoare.

„Acest lucru nu s-a întâmplat din anul 1941, când mareșalul Gheorghi Jukov a fost trimis pe front, să comande”, a spus un analist al Apărării din Moscova, despre numirea neașteptată, vorbind pentru AFP sub rezerva anonimatului.

„Șeful Statului Major general nu comandă armate nicăieri. Este o funcție diferită: ei coordonează, pregătesc, planifică. Punerea lui la comanda forțelor de câmp este fără precedent. Încalcă toate regulile existente.”

Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, este cel mai înalt oficial al armatei ruse, după ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi are acces la codurile nucleare ale Rusiei.

Surprinzător și fără zâmbet, el a fost adesea văzut informându-l pe Putin alături de Şoigu, care nu are studii militare, în timpul exercițiilor și întâlnirilor militare.

Observatorii cred că Gherasimov a fost implicat îndeaproape în elaborarea planului de trimitere a trupelor rusești în Ucraina, în condiții de secret absolut.

După ce a preluat funcția de șef al armatei ruse în anul 2012, Gherasimov a fost cel mai longeviv șef al Statului Major al erei post-sovietice, văzând Kremlinul anexând Crimeea de la Ucraina, în 2014, și intervenind în Siria, pentru a susține Regimul Bashar al-Assad, în anul următor.

Prezentându-l pe Gherasimov lui Putin, în 2012, ministrul Apărării l-a descris drept „un militar până la rădăcinile părului” și a subliniat experiența sa colosală, atât la Statul Major, cât și în teren.

Gherasimov a supravegheat operațiunile din cel de-al Doilea Război Cecen, cu Armata a 58-a a Districtului Militar Caucazul de Nord, între anii 1998 și 2003.

Tentativă de asasinat

La începutul ofensivei din Ucraina, se credea că Gherasimov era strâns implicat în operațiunile de pe teren din Ucraina, iar un oficial al Pentagonului a spus că generalul a vizitat regiunea de est a Donbasului, în primăvară.

Se credea că Gherasimov făcea tururi pe front, pentru a înțelege mai bine condițiile de pe teren și pentru a-și aduna trupele, după ce forțele ruse nu au reușit să cucerească Kievul.

Un consilier al președintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovici, a declarat în decembrie că trupele ucrainene l-au vizat pe Gherasimov, în timpul vizitei sale în estul Ucrainei, dar acesta a reușit să scape.

Pe 9 mai, Gherasimov a lipsit în mod evident de la parada anuală a Rusiei, de Ziua Victoriei, care sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, în cel de-Al Doilea Război Mondial, din 1945.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, și-a exprimat îndoiala că Gherasimov va fi capabil să recupereze o victorie, după ce a dispărut „în obscuritate, în urma prăbușirii ipotezelor inițiale de planificare greșite ale Rusiei”.

„Este foarte puțin probabil ca Gherasimov să îndeplinească cu succes așteptările nerealiste ale lui Putin, pentru performanța sa”.

„Eșecuri endemice”

În calitate de comandant al forțelor armate ruse în Ucraina, Gherasimov l-a înlocuit pe Serghei Surovikin, care a fost în funcția de vârf doar trei luni și va fi acum unul dintre adjuncții lui Gherasimov.

Numele predecesorului lui Surovikin nu a fost anunțat public, iar întreaga structură de comandă în timpul ofensivei rămâne opacă.

„Gerasimov va conduce probabil o structură de comandă dezorganizată, afectată de eșecuri endemice, persistente, pe care le-a pus în mare măsură în mișcare”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului.

Mulți analiști au subliniat de asemenea că, împingându-l pe Gherasimov în rolul de vârf, pe front, Putin a vrut să îşi reafirme controlul, după ce forțele neregulate care luptă în Ucraina, inclusiv grupul de mercenari Wagner, l-au lăudat pe Surovikin și au criticat armata rusă.

Născut în orașul Kazan, de pe Volga, Gherasimov a absolvit Școala superioară de comandă a tancurilor din Kazan, în 1977, și a urcat rapid în ierarhie.

El a comandat districtul militar Leningrad din anul 2007, până în anul 2009, și districtul militar din Moscova, din anul 2009, până în anul 2010.

Generalul Pierre de Villiers, care a fost șef al Statului Major al forțelor armate franceze, între anii 2014 și 2017, a spus că și-a amintit de Gherasimov ca de un militar fără prostii în cap.

„Ceea ce am observat a fost că a recunoscut un singur lucru, raportul de putere”, a spus el la televiziunea franceză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri