Caută
Close this search box.

Microsoft va renunța la 10.000 de locuri de muncă

Microsoft va renunța la 10.000 de locuri de muncă

Microsoft Corp. a anunţat că va elimina 10.000 de locuri de muncă și va percepe venituri de 1,2 miliarde de dolari, în timp ce clienții săi de cloud computing își reevaluează cheltuielile și compania se pregătește pentru o potențială recesiune.

Concedierile se adaugă celor zeci de mii anunțate în ultimele luni, în sectorul tehnologic, care au scăzut în urma unei perioade de creștere puternică, în timpul pandemiei.

Vestea vine chiar dacă producătorul de software este determinat să crească cheltuielile în inteligența artificială generativă, pe care industria o vede ca noul punct luminos al afacerilor.

Într-o notă adresată angajaților, CEO Satya Nadella a încercat să abordeze perspectivele divergente pentru diferite părți ale afacerii, informează Reuters.

Clienții au vrut să „optimizeze cheltuielile digitale, pentru a face mai mult, cu mai puțin” și „să fie precauți, deoarece unele părți ale lumii sunt într-o recesiune, iar alte părți anticipează una”, a spus el.

„În același timp, următorul val major de afaceri se naște odată cu progresele AI.”

Nadella a spus că disponibilizările, care afectează mai puțin de 5% din forța de muncă a Microsoft, se vor încheia până la sfârșitul lunii martie, cu notificări începând de miercuri.

Cu toate acestea, Microsoft va continua să angajeze în „zone strategice”, a spus compania. AI este probabil una dintre aceste domenii.

Nadella a prezentat în această săptămână AI liderilor mondiali reuniți la Davos, în Elveția, susținând că tehnologia își va transforma produsele și va atinge oamenii din întreaga lume.

Microsoft a analizat să adauge la pachetul său de 1 miliard de dolari în OpenAI, startup-ul din spatele senzației de chatbot din Silicon Valley cunoscut sub numele de ChatGPT, pe care Microsoft intenționează să îl comercializeze în curând prin serviciul său cloud.

Tranzacţiile acțiunilor companiei cu sediul în Redmond, Washington, s-au încheiat miercuri, cu o scădere de 2%.

Anunțul corespunde cu începerea concedierilor la rivalul său de retail și cloud computing Amazon.com Inc, care a început să notifice miercuri angajații cu privire la propriile 18.000 de locuri de muncă.

Într-o notă internă văzută de Reuters, Amazon a spus că lucrătorii afectați din Statele Unite, Canada și Costa Rica vor fi informați până la sfârșitul zilei. Angajații din China vor fi anunțați după Anul Nou Chinezesc.

Meta Platforms Inc, părintele Facebook, a anunțat reducerea a 11.000 de locuri de muncă, în timp ce compania de software bazată pe cloud Salesforce Inc a anunțat că va reduce cu 10% din forța de muncă de 80.000 de membri.

Per total, în 2022, au fost anunțate peste 97.000 de reduceri de locuri de muncă în domeniul tehnologiei, cea mai mare pentru sector din 2002, când au fost anunțate 131.000 de reduceri, potrivit companiei de outplacement Challenger, Gray & Christmas.

„Nu am mai văzut această activitate de la explozia dot-com”, a declarat Andrew Challenger, vicepreședintele senior al companiei.

Microsoft renunță la 878 de lucrători cu normă întreagă la sediul său din Redmond, potrivit unei actualizări pe pagina WARN (Warn Adjustment and Retraining) a lucrătorilor. Conform legislației SUA, majoritatea angajatorilor sunt obligați să raporteze reducerile de personal care afectează 50 sau mai mulți lucrători într-o singură locație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri