Caută
Close this search box.

Moscova susţine că tancurile Leopard 2 ar avea proiectile cu vârf de uraniu

Moscova susţine că tancurile Leopard 2 ar avea proiectile cu vârf de uraniu

Şeful delegației ruse la OSCE, Konstantin Gavrilov, susţine implicit că tancurile Leopard 2 ar avea proiectile cu vârf de uraniu.

Prin Gavrilov, Moscova ameninţă Occidentul că, dacă Ucraina va folosi aceste tancuri, Rusia va considera că este atacată cu bombe nucleare murdare.

Potrivit diplomatului rus, Moscova știe bine că tancurile Leopard 2, proiectaate de Krauss-Maffei, în 1970, dar şi vehiculele de luptă americane ale infanteriei Bradley și Marder, sunt înarmate cu proiectile perforatoare cu miez de uraniu, scrie Pravda.

Utilizarea lor ar duce la contaminarea radioactivă a teritoriului în care acestea acţionează. Occidentul ar fi folosit deja aceste obuze, în timpul conflictelor din Iugoslavia și Irak, susține Gavrilov.

Nu există nici o sursă credibilă însă pe Internet care să confirme aceste predicate. Nu există nici un loc în lume unde aceste proiectile să fi fost folosite şi, dacă asta s-ar fi întâmplat, ar fi început un scandal uriaş.

„Dacă astfel de obuze sunt livrate la Kiev, vom considera acest lucru drept folosirea de bombe nucleare murdare împotriva Rusiei și vor fi consecințe care vor urma”, a spus Konstantin Gavrilov, conform Ştirile ProTV.

„Avertizăm sponsorii occidentali ai mașinii de război de la Kiev să nu încurajeze provocările nucleare și șantajul”, a mai spus Gavrilov.

„Știm că tancul Leopard 2, precum și BMP-urile Bradley și Marder, sunt echipate cu obuze perforatoare de subcalibru cu miez de uraniu, a căror utilizare duce la contaminarea zonei, așa cum s-a întâmplat în Iugoslavia și Irak”, a adăugat diplomatul rus, conform bulgarianmilitary.com.

Informaţia este controversată. Pravda Ucraina titrează: „Russia claims Leopard 2 tanks may become „dirty nuclear bomb””, adică „Rusia susține că tancurile Leopard 2 ar putea deveni „bombă nucleară murdară””, distanţându-se implicit.

Apoi îl citează sec, integral, pe Gavrilov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri