Caută
Close this search box.

VIDEO Olandezii de la Damen Shipyards Mangalia sunt în insolvenţă

damen

Tribunalul Constanța a admis cererea de intrare în insolvență a Damen Shipyards Mangalia SA, solicitată împotriva companiei olandeze din sudul litoralului de către o mică firmă din Galați, deținută ironic tot de un olandez.

Creditoarea mai trebuie acum doar să depună cauțiunea pentru ca instanța să dicteze intrarea propriu-zisă în insolvenţă a Șantierului Damen Mangalia, cu toate consecințele juridice și economice ce decurg de aici, scrie Replica Online.

Tribunalul Constanța a admis pe 25 noiembrie 2022 cererea de intrare în insolvență a debitorului Damen Shipyards Mangalia SA înaintată de creditorul Pegroup Climate & Design SRL, potrivit unei informări a instanței. Singura condiție pentru continuarea procedurii este acum plata unei cauțiuni de 24.063,20 lei de către creditor, pentru ca judecătorul să dispună oficial intrarea în insolvență a Șantierului Damen Mangalia.

”Admite cererea. În temeiul art. 72 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Obligă creditorul PEGROUP CLIMATE&DESIGN S.R.L. să consemneze la o bancă, la dispoziţia Tribunalului Constanţa, în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, cauţiunea în cuantum de 24.063,20 lei, sub sancţiunea respingerii cererii de deschidere a procedurii. Stabileşte termen pentru continuarea judecăţii la data de 30.01.2023, ora 09.00, cu citarea părţilor conform Codului de procedură civilă. Cu apel în 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa – Secția a II-a Civilă. Pronunţată astăzi 25.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în soluția publicată pe site-ul instanțelor din România.

După cum era de așteptat, Damen Shipyards Mangalia SA a făcut pe 9 decembrie 2022 apel la decizia tribunalului, care se va judeca în paralel și la Curtea de Apel Constanța.

Creditorul Pegroup Climate & Design SRL din Galați are ca domeniu de activitate instalarea mașinilor și echipamentelor industriale și este deținută de cetățeanul olandez Wallaart Pascal. Firma a raportat pentru 2021 afaceri de 4,5 milioane lei și un profit net de 2,1 milioane lei, cu un singur angajat, precum și datorii de aproape 700.000 lei.

situația Damen Shipyards Mangalia SA este una deosebit de complicată. Singurul șantier naval pe care îl deține, teoretic, statul român- acționar majoritar cu 51% din acțiuni- nu a raportat nici la această dată rezultatele financiare aferente anului 2021.

Potrivit ultimelor date disponibile, șantierul Damen a înregistat în 2020 afaceri de numai 88,5 milioane lei și pierderi de peste 108 milioane lei, cu 2.107 angajați, dar și datorii de aproape 890 milioane lei.

Cifra de afaceri s-a prăbușit dramatic, în condițiile în care în 2016 înregistra un maxim de peste 2 miliarde lei.

Șantierul se confruntă cu probleme extrem de grave, cauzate de lipsa comenzilor, chiar dacă nivelul datoriilor a scăzut semnificativ, de la peste 5,3 miliarde lei în 2016, la circa 890 milioane lei cât avea în 2020.

În urmă cu o zi, salariaţii s-au adunat în faţa administraţiei firmei, protestând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri