Caută
Close this search box.

Breşă de securitate gravă la Interne. Ce s-a întâmplat cu datele românilor care au făcut petiţii

mai

Mai mulți cetățeni care au trimis petiții pe site-ul Ministerului de Interne au constatat că sistemul informatic al instituției funcționează atât de bine, încât le trimite înapoi datele personale ale altor petiționari.

O breșă de securitate extrem de gravă, la care se adaugă faptul că, pe lângă datele personale, ministerul a dezvăluit și conținutul sesizărilor. Practic, Ministerul de Interne nu este capabil să păstreze confidențialitatea petițiilor trimise de cetățeni și nici să le protejeze datele personale, dezvăluie Recorder.

„Aceasta breșă ne-a fost semnalată chiar de către cititorii Recorder. Aceștia au trimis petiții către minister după publicarea investigației „Puterea din umbră”, solicitând explicații cu privire la activitatea DGPI, serviciul secret al Internelor.

Însă, în mesajul automat prin care Ministerul de Interne le confirma înregistrarea petiției, unii dintre ei au primit și alte informații. Mai exact: nume, prenume, adrese de domiciliu, numere de telefon și adrese de email ale altor cetățeni care trimiseseră petiții similare. Acest lucru reiese din faptul că în mailuri se regăsea și conținutul sesizărilor trimise de oamenii cărora li se divulgaseră datele personale.”

Pe 20 ianuarie, adică la opt zile după ce a fost înștiințat cu privire la scurgerea de informații, Ministerul de Interne a luat o primă măsură: A trimis un email celor care primiseră datele personale ale altora, adresându-le „respectuoasa rugăminte de a șterge datele în cauză”. Mesajul era semnat de comisar-șef de Poliție Ionuț Savu, care se recomandă „responsabil cu protecția datelor în MAI”.

După întrebările trimise de Recorder la MAI, ministerul nu numai că nu a sancţionat vreun angajat pentru problema gravă de securitate semnalată de jurnalişti, dar i-a şi sfidat pe petiţionarii cărora le-au fost divulgate datele personale.

„Nu se vorbește despre nici o sancțiune suportată de vreun angajat al MAI în urma acestei breșe de securitate. Aceiași oameni rămân în continuare responsabili cu protecția datelor, deși tocmai s-a constatat că protecția n-a funcționat. (….)

După ce le-a diseminat datele personale și conținutul petiției prin care cereau explicații în urma unei investigații de presă, Ministerul de Interne le-a adresat acestor cetățeni un ultim gest de sfidare: în loc de explicații, le-a transmis că DGPI derulează activități în zona securității naționale, iar aceste activități sunt secrete.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri