Caută
Close this search box.

Financial Times: Putin a decis în secret să invadeze Ucraina. Nici Lavrov nu ar fi ştiut

Putin se pregăteşte fie şi pentru ani întregi de război

Financial Times a făcut reconstituirea originii conflictului din Ucraina. Războiul a fost declanșat de decizia președintelui rus și a câtorva oameni de mare încredere, fără a implica întreaga conducere de la Moscova.

„În jurul orei 1.00 dimineața din ziua de 24 februarie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a primit un telefon tulburător. După luni petrecute pentru pregătirea unei forțe de invazie de 100.000 de oameni la granițele cu Ucraina, Vladimir Putin a dat undă verde invaziei.

„Decizia l-a luat pe Lavrov total prin surprindere”, scrie „Financial Times”. Un moment de cotitură care a venit la câteva zile după inițiativa lui Putin de a interoga „membrii consiliului său de securitate cu privire la posibilitatea recunoașterii celor două state din Donbas – în cadrul unei ceremonii televizate – dar nu le comunicase adevăratele sale intenții”, scrie ziarul britanic.

Astfel, „toți liderii de vârf de la Kremlin au aflat despre invazie abia când l-au văzut pe Putin, declarând „o operațiune militară specială la televizor în acea dimineață”, citează Il Fatto Quotidiano.

În cadrul unei întâlniri în aceeași zi cu mai mulți oligarhi, „unde toți își pierdeau mințile”, pentru că știau că sancțiunile îi vor lovi puternic – a spus unul dintre cei prezenți pentru ziarul britanic – „unul dintre oligarhi l-a întrebat pe Lavrov cum ar fi putut Putin să plănuiască o invazie atât de mare, cu un cerc atât de restrâns, astfel încât majoritatea înalților oficiali de la Kremlin, cabinetul economic al Rusiei și elita sa de afaceri nici nu credeau că era posibil.

‘Are trei consilieri’, a răspuns Lavrov. ‘Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare. Și Ecaterina cea Mare’, a concluzionat Lavrov”., citat de HotNews.ro.

Putin a crezut, însă, că războiul din Ucraina se va rezolva în câteva zile, o dată cu capturarea aproape imediată a Kievului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri