Caută
Close this search box.

Italia: Lidera opoziției la Meloni e tot o femeie, dar o lesbiană cu cetățenie americană

Partidul Democrat italian (PD), opoziţia de centru-stânga şi-a ales duminică un nou lider în persoana Elenei „Elly” Schlein, o tânără de 37 de ani cu dublă cetăţenie, americană şi italiană, şi născută în Elveţia, relatează Reuters.

Cu toate că sondajele indicau o înfrângere a lui Schlein în faţa veteranului PD Stefano Bonacini, ea a câştigat alegerile primare democrate cu o diferenţă de circa 54% faţă de 46% rivalul ei, angajându-se să reconstruiască partidul după pierderile suferite la alegerile legislative din septembrie anul trecut, la care s-a impus formaţiunea postfascistă Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI), condusă de actuala şefă a guvernului Giorgia Meloni.

Elly Schlein va conduce opoziţia parlamentară faţă de Meloni, pentru prima dată în istoria Italiei în fruntea principalelor două partide din ţară aflându-se două femei.

Cele două au abordări diferite într-o largă gamă de probleme. Dacă Meloni s-a declarat apărătoare a familiei tradiţionale şi a preceptelor Bisericii romano-catolice cu privire la sex şi avort, Schlein este într-o relaţie cu o femeie şi susţine drepturile comunităţii LGBTQ+ şi egalitatea de gen, notează Reuters.

Elly Schlein a lucrat la campania electorală a fostului preşedinte american Barack Obama în 2008 şi 2012 şi a fost comparată în media italiene cu Alexandria Ocasio-Cortez, politician democrat din New York, pentru ascensiunea sa neaşteptată şi elanul ei militantist.

Noua lideră a PD a afirmat că vrea să repare divizările din partid şi să ia măsuri pentru a susţine tranziţia la o economie verde, reforma pieţei muncii şi o mai bună distribuire a averii.

„Democraţii sunt vii şi gata să acţioneze. Este un mandat clar pentru o schimbare reală”, a subliniat Schlein duminică seara. „Vom aşeza în centru lupta împotriva tuturor inechităţilor şi vulnerabilităţilor”, a promis ea.

Totuşi, Elly Schlein se află în faţa unei misiuni monumentale dacă speră să remedieze fisurile din PD şi să învingă blocul conservator din jurul Giorgiei Meloni la următoarele alegeri, prevăzute pentru 2027. Deşi PD a ieşit pe poziţia a doua la scrutinul din 2022, sondajele arată că această formaţiune a pierdut conexiunea cu alegătorii din clasa muncitoare şi nu a reuşit să transmită un mesaj unificator în cursul campaniei de anul trecut.

sursă: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri