Caută
Close this search box.

Scandal la UNITER. Silviu Purcărete se retrage de pe lista nominalizărilor după o petiție a unor regizori și actori care acuză „invizibilizarea tinerei generații”

Lumea teatrului din România este scena unor controverse majore în jurul galei UNITER (Uniunea Teatrală din România), cu ocazia decernării premiilor anuale. Regizori și actori sunt prinși în acuzații legate de presupusa apartenență la curentele ideologice „woke” sau „conservator”.

Totul a plecat de la o petiție inițiată de către regizoarea Carmen Lidia Vidu, care în urmă cu câteva zile, afirma că juriul UNITER trebuie huiduit pentru excluderea generației de tineri regizori și a femeilor de la premiile principale și pentru „validarea abuzului” prin prezența regizorului Andriy Zholdak la secțiunea Cea mai bună regie. De asemenea, petiția semnată de peste 1.000 de persoane cerea și retragerea unui premiu atribuit actorului Alexandru Repan, colaborator al fostei Securități comuniste.

Ca reacție la petiție, regizorul Silviu Purcărete (72 de ani) a transmis Senatului UNITER o scrisoare prin care cere retragerea nominalizării sale la premiile din acest an, după o petiție a unor regizori și actori care acuză „invizibilizarea tinerei generații”.

Peste 1.000 de persoane, printre care actori, regizori și oameni de teatru au semnat o petiție postată de comunitatea Declic pentru Retragerea nominalizării lui Andriy Zholdak la categoria „cea mai bună regie” a galei Premiilor UNITER, regizorul fiind acuzat de comportament abuziv. „Am fost revoltaţi de nominalizarea făcută de juriul UNITER. Andriy Zholdak este cunoscut pentru agresiuni psihologice şi fizice asupra actorilor cu care lucrează”, se arată în textul petiţiei.

În aceeași petiție a fost reclamată și acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, fost colaborator al Securității. În cazul acestuia, UNITER a reconsiderat acordarea Premiului pentru întreaga activitate la gala UNITER de anul acesta, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a informaţiei, dovedite prin hotărâre judecătorească definitivă, că actorul Alexadru Repan a fost colaborator al Securităţii, potrivit  G4media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri