Caută
Close this search box.

Negocieri de pace, la Sankt Petersburg. Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa şi o delegaţie de mediatori africani vor discuta cu Vladimir Putin

Președintele Africii de Sud a sosit la Sankt Petersburg, Rusia, înaintea unor discuții conduse de o delegație africană care face presiuni pentru negocieri de pace între Kiev și Moscova, transmite The Guardian.

Vizita președintelui Cyril Ramaphosa în această țară „vine în urma unor discuții constructive cu președintele [ucrainean] Volodimir Zelenski”, a precizat președinția sud-africană.

Agenția France-Presse relatează că delegația „se va întâlni cu președintele [rus] Vladimir Putin pentru a căuta un drum spre pace pentru a [pune capăt] conflictului care durează de 16 luni [care] a provocat un impact economic devastator, pierderi de vieți omenești și instabilitate globală”, potrivit TVR.

Din misiune fac parte patru președinți: Ramaphosa, Macky Sall din Senegal, Hakainde Hichilema din Zambia și Azali Assoumani din Comore, care conduce în prezent și Uniunea Africană.

Liderii Ugandei, Egiptului și Congo-Brazzaville s-au retras din vizită în ultimul moment și au trimis în schimb reprezentanți.

„Trebuie să existe o dezescaladare de ambele părți”, a declarat Ramaphosa într-o conferință de presă la Kiev cu o zi înainte, făcând apel la „pace prin negocieri”.

Dar Zelenski a exclus această posibilitate în timpul unei conferințe de presă comune cu delegații de vineri: Am spus în mod clar de mai multe ori la întâlnirea noastră că a permite orice negocieri cu Rusia acum, că ocupantul se află pe pământul nostru, înseamnă a îngheța … durerea și suferința.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri