Caută
Close this search box.

Zelenski i-a mulţumit lui Iohannis pentru „contribuţia personală” la consolidarea capacităţilor de apărare a Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu preşedintele Klaus Iohannis, în marja summitului Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova.

Liderul de la Kiev a mulţumit întregului popor român pentru solidaritatea cu Ucraina şi i-a transmis omologului de la Bucureşti „recunoştinţa specială” pentru „contribuţia personală” la susţinerea Ucrainei şi la „consolidarea capacităţilor de apărare a acesteia”, informează Ambasada Ucrainei la Bucureşti, citată de News.ro.

„Volodimir Zelenski a subliniat importanţa faptului că România a oferit adăpost temporar cetăţenilor ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele ca urmare a războiului agresiv declanşat de Rusia. Liderii au discutat despre paşii următori în asistenţa acordată de România Ucrainei pentru a contracara invazia rusă, inclusiv despre consolidarea politicii de sancţiuni internaţionale şi aducerea Rusiei în faţa justiţiei pentru crimele de război comise pe teritoriul ţării noastre”, se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

„Părţile au subliniat importanţa creşterii sprijinului acordat Ucrainei pe drumul său către UE şi NATO”, iar semnarea de către cei doi şefi de stat a unei declaraţii de susţinere a integrării euro-atlantice a Ucrainei „a reprezentat o dovadă a acestei poziţii clare din partea României”, subliniază reprezentanţa diplomatică a Kievului.

Semnarea acestui document este un pas important înaintea summitului NATO din iulie de la Vilnius”, a arătat Volodimir Zelenski.

România face parte dintre cele cinci ţări vecine cu Ucraina care au obţinut de la Comisia Europeană interzicerea importurilor de cereale ucrainene, ca urmare a destabilizării pieţei interne. În prezent, pe teritoriul României este permis doar tranzitul produselor ucrainene. Clauza de salvgardare a Comisiei Europene ar urma să expire la 5 iunie, dar foarte probabil ea va fi prelungită, spre nemulţumirea Ucrainei.

O problemă în cooperarea bilaterală a apărut o dată cu intenţia Ucrainei de a mări adâncimea canalului Bâstroe, o chestiune care se discută la nivelul Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri