Caută
Close this search box.

Consiliul Concurenţei a finalizat controalele la zece bănci din România. Instituțiile sunt suspectate de înțelegeri neloiale față de clienți, în legătură cu accesul la credite

Consiliul Concurenţei a finalizat controlul inopinat început săptămâna trecută la zece bănci din România. Acestea sunt suspectate de înțelegeri neloiale față de clienți, prin care ar fi influențat calcularea scorului de credite. Astfel, unii solicitanți n-au putut primi împrumuturi. În replică, băncile spun că au avut un comportament onest și că au respectat legea.

Consiliul Concurenței nu a venit cu concluzii clare în ceea ce privește ancheta începută săptămâna trecută, care vizează zece bănci din România, Biroul de Credit, dar și Asociația Română a Băncilor.

Dacă inspectorii Consiliului Concurenței vor constata faptul că există înțelegeri anticoncurențiale între bănci, legate de raportările la Biroul de Credit, atunci instituțiile bancare riscă amenzi.

Această anchetă a durat trei zile, timp în care inspectorii Consiliului Concurenței au ridicat mai multe documente din cele 10 bănci investigate.

Reprezentanții Asociației Române a Băncilor au transmis și un punct de vedere, iar aceștia au precizat că: “Instituțiile de credit trebuie sa aplice toate măsurile care să conducă la diminuarea riscului de credit pentru a menține o rată a creditelor neperformante la un nivel scăzut.”

Totodată, reprezentanții Asociației Române a Băncilor mai menționează că băncile au obligația să verifice bonitatea și capacitatea de rambursare a fiecărui debitor folosind inclusiv mijloace care se află la Biroul de Credit.

Consiliul Concurenței mai are în derulare o altă anchetă legată de faptul că băncile s-ar fi înțeles pentru a stabili un ROBOR la un nivel ridicat.

„Inspecţiile s-au terminat. Au durat trei zile în cursul săptămânii trecute şi au vizat Biroul de credite şi 12 grupuri bancare. Ştiţi că avem deja în derulare o investigaţie în care ne uităm la modul cum stabilesc băncile dobânzile, cum stabilesc indicele care stă la baza stabilirii dobânzilor – ROBOR. De data asta este un subiect conex. Nu ne uităm la dobândă, ci ne uităm la accesul la credite, la condiţiile de creditare. Suspiciunea este că, prin modul cum se calculează scorul de credit, este blocat accesul unor clienţi la credite şi se îngreunează refinanţarea”, a explicat Chiriţoiu, la ieşirea de la o conferinţă pe teme de energie.

El a menţionat că suspiciunile au apărut în urma analizei pe care o are în lucru Consiliul Concurenţei în sectorul bancar, din documente în format electronic, din computere şi telefoane.

„Important de menţionat este că nu luăm la întâmplare documente, ci ne bazăm pe un mandat judecătoresc. Judecătorul a aprobat ridicarea documentelor respective de la bănci”, a precizat Chiriţoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri