Caută
Close this search box.

Ce este Jihadul Islamic Palestinian și care este relația sa cu Hamas

Mișcarea Jihadul Islamic din Palestina (Ḥarakat al-Jihād al-Islāmī fī Filasṭīn), sau Jihadul Islamic Palestinian, așa cum este cel mai cunoscut, este a doua cea mai mare grupare armată din Gaza, scrie The Guardian.

Mișcarea Jihadul Islamic din Palestina (Ḥarakat al-Jihād al-Islāmī fī Filasṭīn), sau Jihadul Islamic Palestinian, așa cum este cel mai cunoscut, este a doua cea mai mare grupare armată din Gaza. Este considerată una dintre cele mai extreme și intransigente facțiuni armate palestiniene, care operează și în Cisiordania. Săptămâna trecută, s-a raportat că Jihadul Islamic palestinian a atacat Israelul și din Liban.

Aceasta respinge orice proces politic de pace și consideră că o victorie militară asupra Israelului este singurul mijloc de a-și atinge obiectivul de a crea un stat islamic în Israel, Cisiordania și Gaza.

Jihadul Islamic Palestinian are propriul stoc de rachete și mortiere, iar în urmă cu o lună aripa sa militară, Brigăzile al-Quds, ar fi putut probabil să alinieze câteva sute de luptători, spun analiștii. Nu este clar câți dintre aceștia au rămas în viață după ce Jihadul Islamic Palestinian a angajat o parte substanțială a acestor forțe în atacurile din 7 octombrie și după 10 zile de bombardamente israeliene asupra Gaza. Grupul a afirmat că deține zeci de ostatici israelieni și aproape sigur că păstrează suficiente capacități de luptă atât pentru a lansa rachete, cât și pentru a lupta împotriva oricăror trupe israeliene care ar intra în Gaza într-o ofensivă terestră.

Care este relația sa cu Hamas?

Deși a colaborat în mod frecvent și strâns cu Hamas, Jihadul Islamic Palestinian rămâne un rival. Diferențele strategice, ideologice și interpersonale au împiedicat mult timp orice apropiere reală între cele două.

Jihadul Islamic Palestinian a rămas întotdeauna clandestin, cu o structură celulară compartimentată, în contrast cu mobilizarea în masă favorizată de Hamas. De asemenea, nu are nici rețeaua extinsă de asistență socială sau implicarea în administrație și guvernare a grupului mai mare.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri