Caută
Close this search box.

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a plecat din şantier spre portul militar Constanţa

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a plecat, miercuri, din şantierul naval Babcock din portul scoţian Rosyth cu destinaţia portul militar Constanţa, unde va intra în componenţa Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, a anunţat într-un comunicat de presă Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Cei peste 40 de marinari militari de la bord s-au instruit, în perioada 23 octombrie-10 noiembrie, sub coordonarea echipei Fleet Operaţional Standards and Training (FOST) a Marinei Regale Britanice, responsabilă cu pregătirea şi evaluarea echipajelor pentru încadrarea navelor militare, şi şi-au perfecţionat deprinderile teoretice şi practice necesare executării, în siguranţă, a marşului către portul militar Constanţa.

„În urma procesului de certificare a echipajului vânătorului de mine M 270, marinarii militari români au obţinut calificativele necesare pentru exploatarea navei, în vederea executării activităţilor specifice”, se arată în comunicatul SMFN,potrivit TVR.

În timpul ultimei etape de instruire şi certificare a personalului pentru a îndeplini cerinţele de exploatare a navei, vânătorul de mine M 270 a primit şi primul său pavilion, în momentul de faţă nava fiind comandată de locotenent-comandorul Denis Giubernea.

Vânătorul de mine M 270 ‘Sublocotenent Ion Ghiculescu’, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lăţimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri şi este dotat cu capabilităţi de luptă contra minelor marine.

Potrivit sursei, programul „Vânător de mine”, în valoare totală de circa 150 milioane de euro, va creşte capacitatea Forţelor Navale Române de a acţiona eficient pentru contracararea pericolului de mine actua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri