Caută
Close this search box.

Premierul Marcel Ciolacu: Salut votul de astăzi din Camera Deputaților prin care au fost respinse acele inițiative toxice legate de autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală, pe criterii etnice

Primul ministru a adăugat, în deschiderea ședinței de guvern că se bucură “că Parlamentul a închis rapid acest subiect care ar fi folosit doar unor extremiști, fără alte idei și soluții”.

Marcel Ciolacu a reamintit că în privința Spațiului Schengen, “după 13 ani de așteptări, avem, în sfârșit, un acord politic. Acesta urnează să fie pus în practică în scurt timp și la nivel oficial, printr-o decizie a reprezentanților tuturor statelor membre UE”.

Premierul Marcel Ciolacu: “Ridicarea granițelor aeriene și maritime din martie 2024 reprezintă un drept câștigat după lungi negocieri , însă, cu siguranță, lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile și anul viitor, pentru aderarea în integralitate la Spațiul Schengen și mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizat”.

Despre votul privind autonomia Ținutului Secuiesc

„Vreau să salut votul de astăzi din Camera Deputaților prin care au fost respinse acele inițiative toxice legate de autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală, pe criterii etnice. Suveranitatea și integritatea teritorială a României nu sunt negociabile. Cei care se agață de astfel de teme revizioniste, desprinse din trecut, nu înțeleg că drumul României este doar înainte. Mă bucur că Parlamentul a închis rapid acest subiect care ar fi folosit doar unor extremiști, fără alte idei și soluții”.

Proiecte de urmează să fie aprobate în ședința de astăzi

Premierul a spus că vor fi aprobate:

-majorarea salariilor pentru profesori și personalul din Educație, așa cum am convenit cu sindicatele.

-vom aloca fonduri suplimentare pentru plata burselor de merit, sociale și tehnologice, în învățământul privat și confesional;

-vom regla și o mare parte din inechitățile salariale pentru funcționarii din teritoriu, ai caselor de pensii, ANOFM-uri, ITM-uri, ANPIS, care vor fi aduși la același nivel salarial cu ai celor din structurile centrale. Același lucru se va întâmpla și pentru angajații din DSP, APIA, INA și direcțiile județene de cultură, dar și pentru funcționarii din prefecturi, care vor fi aduși la nivelul salarial din SGG.

– vom decide și prelungirea plafonării cu încă 6 luni a polițelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se adaigă dpar rata inflației, de maximum 6,8%.

– Guvernul va prelungi până la 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export, introdus de Ucraina pentru produsele agricole și vom adăuga pe această listă două noi produse: făină și zahăr.

The post Premierul Marcel Ciolacu: Salut votul de astăzi din Camera Deputaților prin care au fost respinse acele inițiative toxice legate de autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală, pe criterii etnice appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri