Caută
Close this search box.

Fermierii belgieni intenționează să blocheze portul Zeebrugge, al doilea ca mărime din țară, în timp ce protestele din Franța se extind peste granițe

Fermierii belgieni revoltați de creșterea costurilor, de politicile de mediu ale Uniunii Europene și de importurile de alimente ieftine intenționează să blocheze, începând de marți, drumurile de acces la portul maritim Zeebrugge, a anunțat administrația portuară, confirmând un raport al cotidianului financiar De Tijd, potrivit Reuters.

Protestatarii intenționează să blocheze accesul în portul de la Marea Nordului, al doilea ca mărime din țară, timp de cel puțin 36 de ore, a relatat ziarul, citând organizatorii și poliția.

„Serviciile de poliție au primit informații despre o acțiune în portul Zeebrugge”, a declarat un purtător de cuvânt al autorității portuare. El a precizat că nu este clar ce va implica acțiunea.

Mișcarea de protest belgiană a fost impulsionată de acțiuni similare în Franța, unde fermieri indignați au amplasat zeci de blocaje rutiere și au perturbat traficul în jurul Parisului, punând sub presiune guvernul.

Fermierii belgieni au perturbat, de asemenea, traficul în timpul orei de vârf de dimineață, marți. Unul dintre blocaje a avut loc în apropiere de granița cu Olanda, pe autostrada E19, potrivit presei locale.

Premierul belgian Alexander De Croo urmează să se întâlnească marți cu asociațiile de fermieri.

„Este important ca aceștia să fie ascultați”, a declarat marți De Croo reporterilor, referindu-se la provocările cu care se confruntă agricultorii în ceea ce privește, printre altele, sustenabilitatea.
El a precizat că Belgia, care deține în prezent președinția semestrială a Consiliului UE, va discuta cu Comisia Europeană o serie de norme agricole europene.

Comisia Europeană urmează să propună joi o scutire cu privire la normele care îi obligă pe fermieri să renunțe la o parte din terenuri dacă solicită subvenții europene, a declarat marți un purtător de cuvânt al UE.

Normele privind terenurile lăsate în paragină au făcut parte din nemulțumirile care au dus la proteste ale fermierilor din Franța, Belgia și din alte țări în ultimele săptămâni. Luni, fermierii belgieni au blocat autostrăzile din sudul Belgiei și au parcat tractoare în apropierea Parlamentului UE din Bruxelles.

The post Fermierii belgieni intenționează să blocheze portul Zeebrugge, al doilea ca mărime din țară, în timp ce protestele din Franța se extind peste granițe appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri