Caută
Close this search box.

Globurile de Aur 2024. Oppenheimer, premiul pentru cel mai bun film-dramă. Cillian Murphy, cel mai bun actor într-un film-dramă

globurile de aur

Povestea savantului J. Robert Oppenheimer şi a rolului său în construcţia primei bombe atomice a primit Globul de Aur la categoria cel mai bun film-dramă, în cadrul celei de-a 81-a gale a premiilor Globurile de Aur, desfăşurată la Beverly Hills.

Filmul „Oppenheimer”, în regia lui Christopher Nolan, cu Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon şi Robert Downey Jr. în distribuţie, a confirmat statutul de favorit, câştigând şi premiile pentru regie (Nolan), actor în rol principal (Murphy) şi respectiv cel mai bun actor în rol secundar (Downey Jr.).

La această categorie au mai fost nominalizate filmele „Anatomy of a Fall”, „Killers of the Flower Moon”, „Maestro”, „Past Lives” şi „The Zone of Interest”.

Anul trecut premiul pentru cel mai bun film-dramă a revenit producţiei „The Fabelmans”.

Lily Gladstone a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un film-dramă cu rolul din „Killers of the Flower Moon”.

Acesta este primul Glob de Aur din cariera actriţei, aflată şi la prima nominalizare.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Carey Mulligan – „Maestro”, Sandra Hüller – „Anatomy of a Fall”, Annette Bening – „Nyad”, Greta Lee – „Past Lives” şi Cailee Spaeny – „Priscilla”.

Anul trecut premiul a fost câştigat de Cate Blanchett („Tar”).

Rolul din „Poor Things” i-a adus lui Emma Stone un Glob de Aur la categoria cea mai bună actriţă într-un film comedie/musical.

Acesta este cel de-al doilea Glob de Aur al actriţei din 8 nominalizări. Ea a mai câştigat acest premiu în 2017 cu rolul din musicalul „La La Land”, rol care avea să-i aducă în acel an şi singurul premiu Oscar din carieră.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Fantasia Barrino – „The Color Purple”, Jennifer Lawrence – „No Hard Feelings”, Natalie Portman – „May December”, Alma Pöysti – „Fallen Leaves” şi Margot Robbie – „Barbie”.

Anul trecut, premiul la această categorie a fost câştigat de Michelle Yeoh („Everything Everywhere All at Once”).

Filmul „Poor Things!„, care i-a adus Emmei Stone Globul de Aur pentru cea mai bună interpretare feminină, a câştigat premiul pentru cel mai bun film comedie/musical.

La această categorie au mai fost nominalizate filmele Air”, „American Fiction”, „Barbie”, „The Holdovers” şi „May December”. Anul trecut premiul a fost câştigat de producţia „The Banshees of Inisherin”.

Cu Emma Stone, Mark Ruffalo şi Willem Dafoe în rolurile principale, „Poor Things!”, în regia lui Yorgos Lanthimos, spune povestea unei tinere femei ce este readusă la viaţă de un om de ştiinţă neortodox.

Paul Giamatti a câştigat duminică seară Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un film comedie/musical cu rolul din „The Holdovers„.

Actorul este un veteran al Globurilor de Aur pe care le-a mai câştigat de 2 ori din 6 nominalizări, cu rolurile din producţiile „John Adams” (2009) şi „Barney’s Version” (2011).

La această categorie au mai fost nominalizaţi actorii Nicolas Cage – „Dream Scenario”, Timothee Chalamet – „Wonka”, Matt Damon – „Air”, Joaquin Phoenix – „Beau is Afraid” şi Jeffrey Wright – „American Fiction”.

Anul trecut, premiul la această categorie a fost câştigat de Colin Farrell („The Banshees of Inisherin”).

Rolul din „Oppenheimer” i-a adus lui Cillian Murphy premiul pentru cel mai bun actor principal într-un film-dramă.

Acesta este primul Glob de Aur din cariera lui Cillian Murphy, care a mai fost nominalizat în 2006 pentru interpretarea din „Breakfast on Pluto”.

La această categorie au mai fost nominalizaţi Bradley Cooper – „Maestro”, Leonardo Dicaprio – „Killers of the Flower Moon”, Colman Domingo – „Rustin”, Barry Keoghan – „Saltburn”, şi Andrew Scott – „All of Us Strangers”.

Anul trecut, premiul la această categorie a fost câştigat de Austin Butler („Elvis”).

Christopher Nolan a câştigat premiul pentru regie, duminică seara, în cadrul celei de-a 81-a gale a premiilor Globurile de Aur, desfăşurată la Beverly Hills, conform contului de X (fost Twitter) al evenimentului.

Acesta este primul Glob de Aur din cariera lui Christopher Nolan şi a fost obţinut pentru filmul „Oppenheimer”. El a mai primit două nominalizări pentru regie cu filmele „Inception” (2014) şi respectiv „Dunkirk” (2018), dar şi două nominalizări pentru scenariu cu „Inception” şi respectiv „Oppenheimer”.

La această categorie au maii fost nominalizaţi Bradley Cooper – „Maestro”, Greta Gerwig – „Barbie”, Yorgos Lanthimos – „Poor Things”, Martin Scorsese – „Killers of the Flower Moon” şi Celine Song – „Past Lives”.

Anul trecut, premiul pentru regie a fost obţinut de Steven Spielberg cu producţia „The Fabelmans”.

Producţia franceză „Anatomy of a Fall” („Anatomie d’une chute”) a câştigat premiul pentru cel mai bun film străin.

La această categorie au mai fost nominalizate producţiile „Fallen Leaves”, „Io Capitano”, „Past Lives”, „Society of the Snow” şi „The Zone of Interest”.

Filmul, regizat de Justine Triet, cu Sandra Hüller, Swann Arlaud şi Milo Machado Graner în rolurile principale, urmează ancheta unei posibile crime, după găsirea cadavrului unui bărbat în zăpada din apropierea cabanei izolate unde locuia împreună cu soţia şi cu fiul său.

Anul trecut, premiul la această categorie a fost câştigat de producţia „Argentina, 1985”.

Justine Triet şi Arthur Harari au câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu.

Cei doi au semnat scenariul filmului „Anatomy of a Fall!”.

La această categorie au mai fost nominalizate producţiile „Barbie”, „Poor Things”, „Oppenheimer”, „Killers of the Flower Moon” şi „Past Lives”.

Anul trecut premiul pentru scenariu a fost câştigat de Martin McDonagh cu „The Banshees of Inisherin”.

Robert Downey Jr. a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

El a mai câştigat două Globuri de Aur în anii 2001, la categoria actor în rol secundar într-un serial sau film de televiziune cu interpretarea din „Ally McBeal” şi respectiv în 2010, la categoria cel mai bun actor într-un film – comedie/musical cu filmul „Sherlock Holmes”.

Robert Downey Jr. joacă rolul Lewis Strauss, rivalul lui J. Robert Oppenheimer, în filmul regizat de Christopher Nolan despre construcţia primei bombe atomice.

La această categorie au mai fost nominalizaţi actorii Willem Dafoe – „Poor Things”, Robert De Niro – „Killers of the Flower Moon”, Ryan Gosling – „Barbie”, Charles Melton – „May December” şi Mark Ruffalo – „Poor Things”.

Anul trecut, premiul pentru această categorie a fost câştigat de Ke Huy Quan cu rolul din „Everything Everywhere All at Once”.

Da’Vine Joy Randolph a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar.

Acesta este primul Glob de Aur din cariera lui Da’Vine Joy Randolph şi a fost câştigat pentru rolul unei mame care suferă din filmul „The Holdovers”. Actriţa s-a declarat recunoscătoare pentru şansa de a interpreta o „femeie frumoasă şi cu defecte”.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Emily Blunt – „Oppenheimer”, Danielle Brooks – „The Color Purple”, Jodie Foster – „Nyad”, Julianne Moore – „May December” şi Rosamund Pike – „Saltburn”.

Anul trecut, premiul pentru această categorie a fost câştigat de Angela Bassett cu rolul din „Black Panther: Wakanda Forever”.

––––––––––––

Ceremonia, desfăşurată duminică noaptea la Beverly Hills, este prezentată de actorul american de comedie Jo Koy.

Globurile de Aur dau startul sezonului anual de premii de la Hollywood, care culminează pe 10 martie cu Oscarurile, şi aduc împreună o pleiadă de vedete după şase luni de greve ale actorilor şi scenariştilor în 2023.

Considerate o trambulină către premiile Oscar, Globurile de Aur au fost subminate în ultimii ani de scandaluri şi de erodarea publicului lor. Începând de anul trecut Globurile de Aur au fost achiziţionate de Eldridge Industries şi Dick Clark Productions, iar juriul este format din 300 de jurnalişti din 75 de ţări.

Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează cele mai bune interpretări şi producţii din industria cinematografică şi de televiziune, grupate în 25 de categorii. Sursa: Agerpres

The post Globurile de Aur 2024. Oppenheimer, premiul pentru cel mai bun film-dramă. Cillian Murphy, cel mai bun actor într-un film-dramă appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri