Caută
Close this search box.

Guvernul a publicat documentul care reglementează desfășurarea alegerilor/ Candidații la europarlamentare pot să se înscrie și la alegerile locale/ Cu câte zile înainte de alegeri poți să schimbi partidul

Guvernul a pus, în dezbatere publică, proiectul de ordonanță de urgență pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Prin derogare de la legislația în vigoare, primarii și președinții de consilii județene vor putea să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatul, cu cel mult 60 de zile înainte de scrutinul din 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului, care va avea loc în toamnă.

Miercuri, Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în 9 iunie.

Documentul poate fi consultat AICI

În plus, candidații la europarlamentare pot să se înscrie și pentru a candida la alegerile locale, prevede proiectul.

Guvernul PSD-PNL își motivează decizia de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale susținând că un astfel de demers „are numeroase beneficii și poate motiva cetățeni să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mari a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziția României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că își dorește să urmeze poziția pro-UE și proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unitățile administrativ-teritoriale”.

OUG prevede:

  • „Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se desfășoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024.
  • Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, denumite în continuare, generic, alegerile din data de 9 iunie 2024, se organizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență.
  • Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie 2024 începe la data de 12 martie 2024 și se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României (…).
  • Pentru organizarea și desfășurarea operațiunilor electorale la alegerile din data de 9 iunie 2024, se înființează: Biroul Electoral Central, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, birouri electorale de circumscripție județeană, biroul electoral de circumscripție a municipiului București, birouri electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală, birouri electorale de circumscripție ale sectoarelor Municipiului București și birouri electorale ale secțiilor de votare din țară și din străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri