Caută
Close this search box.

Biserica Ortodoxă Română, amenințată de Biserica Rusă că vor exista „urmări grave” după trecerea a zeci de preoți din Republica Moldova la Mitropolia Basarabiei

bor

Biserica Ortodoxă Rusă amenință Biserica Ortodoxă Română că vor exista „urmări grave” pentru relațiile bilaterale și „unitatea ortodoxiei”, pentru că mai mulți preoți din Republica Moldova au decis să revină la Mitropolia Basarabiei, dar și pentru ar urma să fie creată o structură în subordinea Patriarhiei Române în Ucraina, transmite Deschide.md.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse susține că deciziile Patriarhiei Române încalcă sfintele canoane.

„Membrii Sfântului Sinod au exprimat dezacordul hotărât cu deciziile (Patriarhiei Române, n.r.), care, în cazul realizării lor ulterioare, vor duce la urmări grave cât pentru relațiile bilaterale ale Bisericilor Ortodoxe Rusă și Română, atât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în general”, a declarat președintele departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei, Vladimir Legoida, citat de RIA Novosti.

Mitropolitul Vladimir al Moldovei îi trimisese săptămâna trecută o scrisoare Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, spunând că preoții care pleacă de la Mitropolia Moldovei, structură subordonată Patriarhiei Ruse, o fac din considerente financiare și în interesele politicului. Totodată, el acuza Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române că seamănă „zâzanie și discordie”.

De la începutul războiului dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei pentru că este subordonată Moscovei și au trecut la Mitropolia Barabiei.B

Patriarhia Romnă a declarat drept nule toate sancțiunile introduse de Mitropolia Moldovei împotriva preoților care au trecut la Mitropolia Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei a explicat că Mitropolia Moldove este o structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete rusești, marcată de corupție.

Speriată de numărul mare de preoți care aleg să revină la Mitropolia Basarabiei, Mitropolia Moldovei reclama atitudinea pro-război a Patriarhiei Ruse și recunoștea că „Lumea Rusă este străină aspirațiilor și valorilor noastre”.

„Menționăm și sprijinul tot mai deschis și consecvent acordat Mitropoliei Basarabiei (și a influenței sale în creștere) din partea guvernelor Republicii Moldova și României. Acest semnal transmis de autorități este probabil cel mai clar și creează impresia că Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă”, mai afirma Mitropolitul Vladimir al Moldovei într-o scrisoare către Patriarhul Kiril al Rusiei, în octombrie 2023, potrivit Radio Chișinău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri