Caută
Close this search box.

O fregată greacă din cadrul misiunii Aspides a deschis focul asupra a două drone în Marea Roşie. Traficul, perturbat de atacurile rebelilor houthi din Yemen

O fregată a forţelor navale ale Greciei care lua parte la operaţiunea europeană de apărare a navigaţiei în Marea Roşie a deschis focul miercuri asupra a două drone, a anunţat Ministerul Apărării elen, transmit AFP şi ANA.

„Fregata Hydra, din cadrul operaţiunii (europene) Aspides (scut, în greaca veche), a tras o lovitură de tun împotriva a două vehicule aeriene fără pilot (UAV) în timp ce apăra o navă comercială”, a făcut cunoscut ministerul grec într-un comunicat.

Nu au fost comunicate alte detalii legat de acest incident, desfăşurat în Golful Aden, Ministerul Apărării elen menţionând doar că fregata greacă a acţionat în conformitate cu regulamentul operaţiunii şi îşi continuă misiunea în mod normal.

Este pentru prima dată de la mobilizarea fregatei Hydra, în februarie, când Atena anunţă că a tras asupra unor drone în Marea Roşie, menţionează AFP.

Grecia asigură comandamentul general al misiunii Uniunii Europene lansate pe 19 februarie de protecţie a traficului maritim în Marea Roşie, perturbat de atacurile rebelilor houthi din Yemen.

Guvernul grec a declarat că este important să se alăture misiunii deoarece atacurile houthi au perturbat activităţile navelor comerciale deţinute de greci în cel mai mare port al ţării, Pireu, iar unele nave container au încetat să-l mai folosească. Mai multe nave comerciale deţinute de greci au fost lovite în largul Yemenului din noiembrie, suferind daune, însă fără a se înregistra victime.

Începând din noiembrie anul trecut, rebelii houthi susţin că vizează nave în Marea Roşie şi în Golful Aden, nave pe care ei le consideră având legături cu Israelul, din „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, teritoriul bombardat şi asediat de Israel în războiul împotriva Hamas.

Atacurile rebelilor houthi au constrâns numeroşi armatori să îşi suspende trecerea prin această zonă, pe unde tranzitează 12% din comerţul mondial. Cel mai important aliat al Israelului, Washingtonul, care a anunţat că i-a desemnat pe houthi drept nouă entitate „teroristă”, a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională, pentru „a proteja” traficul maritim.

Rebelii houthi controlează o bună parte din Yemen, după aproape un deceniu de război în această ţară săracă din peninsula arabică, confruntată de asemenea cu o gravă criză umanitară.

The post O fregată greacă din cadrul misiunii Aspides a deschis focul asupra a două drone în Marea Roşie. Traficul, perturbat de atacurile rebelilor houthi din Yemen appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri