Caută
Close this search box.

Practici înşelătoare cu puiul discordiei dintre ANPC și ANSVSA

Practici înşelătoare cu puiul discordiei dintre ANPC și ANSVSA

De câțiva ani, diverse ferme de creștere intensivă a păsărilor oferă pui cu piele galbenă, iar pe ambalaje sunt spedificații despre alimentație. Preşedintele ANPC spune că sunt intenţionat hrăniţi să pară coloraţi, într-o practică înşelătoare. ANSVA răspunde – aditivii folosiţi sunt agreaţi de legislaţie. Deci, sunt pui hrăniți și cu aditivi, depinde cât de permisivă este legea cu astfel de practici.

Preşedintele ANPC susţine că în magazinele din România sunt şi pui care sunt îngălbeniţi intenţionat de producători, tocmai pentru a părea la fel că cei de casă.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: „Am investigat şi am văzut că aceștia sunt hrăniți cu anumite furaje ce dau culoarea. Nu toxice, nici pt ei, nici pt om, dar vorbim despre o practică comercială înșelătoare, vorbim de o situație cu care se confruntă multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, știind cumva din generație în generație că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă de demult”.

Se foloesc aditivi agreaţi de legislaţia în vigoare, explică ANSVSA-ul.

Mihai Ponea, director executiv al ANSVSA: „În acest caz este vorba despre pui cu creștere lentă, care sunt crescuți cu grăunțe sau se adaugă și caroten din morcov, pentru a colora carnea. În ceea ce privește salmonela, aș vrea să îi trasmit domnlului Horia cca există 2500 de serotipuri de salmonella, dintre care doar 2 sunt periculoase și acolo se iau măsuri de distrugere a cărnii”.

Puii din ferme sunt crescuți de fapt intensiv cu nutruție accelerantă şi diferenţiată, explică experţii din industria alimentară. În aceste condiții toată lumea se întreabă ce șanse sunt să găsim și la raft un pui galben aşa cum ar fi cei crescuți în ograda sătenilor, conform TVRInfo.

Prof. dr. ing. Petru Alexe, Facultatea de Industrii Alimentare, Universitatea ”Dunărea de Jos”, Galaţi: „Sunt mici sau sunt crescuţi special, se avertizează consumatorul, și primul avertisment este prețul, dar se avertizează consumatorul că este vorba despre un pui special, un pui care a fost crescut în condiţii foarte bune şi îngrăşat natural şi culoare naturală. Acei pui care sunt pe piață, din creșterea intenstivă, evident că nu au aceeași culoare, nu au aceeași stare de bine care să confere o stare normală. Încercările de care am auzit, de a falsifica, sunt niște fraude față de consumator și prezintă mai multe riscuri. Aceeste manipulări pot aduce elemente toxice, prin colorantul pe care l-au folosit, prin manipulare și prin depozitare. Pot conduce la niște afecțiuni grave”.

Mai mulţi producători au fost deja verificaţi de echipele ANPC. Inspectorii au recoltat probe pentru analize de laborator, dar au găsit şi nereguli, la câțiva producători. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România nu a anunțat încă un punct de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri