Caută
Close this search box.

Beniamin Netanyahu: Există o dată a unei ofensive în Rafah

Beniamin Netanyahu: Există o dată a unei ofensive în Rafah

Premierul israelian Beniamin Netanyahu anunţă că s-a stabilit o dată a unei ofensive, în oraşul palestinian Rafah, care, consideră Israelul, este unul dintre ultimele bastioane ale mişcării islamiste palestiniene, în Fâşia Gaza.

O înfrângere a mişcării islamiste palestiniene ”necesită o intrare în Rafah şi eliminarea batalioanelor teroriste care se află acolo. Acest lucru va fi făcut. Există o dată” în acest sens, anunţă într-o înregistrare video Netanyahu.

Israelul se declară de mai multe săptămâni hotărât să angajeze o ofensivă – terestră – la Rafah în pofida unor avertismente din partea multor capitale străine. care se tem de securitatea celor 1,5 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza care s-au refugiat în această zonă din sudul extrem al enclavei, în apropierea frontierei cu Egiptul.

Mai mulţi oficiali israelieni au reafirmat acest plan de asalt după anunţarea duminică a retragerii trupelor israeliene de la Khan Yunis, alt oraş din sudul Fâşiei Gaza, în care aveau loc confruntări armate de mai multe luni, conform News.ro.

Israelul, care se află în război împotriva Hamas de peste şase luni, prezintă oraşul Rafah drept ultimul mare bastion al mişcării islamiste palestiniene, care a preluat puterea în enclavă, în 2007.

În paralel, noi negocieri indirecte în vederea unui armistiţiu sunt în curs, săptămâna aceasta, între Israel şi Hamas, ai căror reprezentanţi s-au întâlnit la Cairo cu mediatori din Egipt, Statele Unite şi Qatar.

Perspectiva unui armistiţiu exercită presiuni asupra lui Benjamin Netanyahu, ai cărui aliaţi din coaliţie avertizează împotriva unor consecinţe foarte importante în Războiul din Fâşia Gaza.

”Dacă premierul decide să pună capăt războiului fără să atace Rafah, pentru a înfrânge Hamas, nu va exista niciun mandat pentru a continua să servească în calitate de premier”, a ameninţat luni ministrul israelian al Securităţii Naţionale Itamar Ben Gvir, din Partidul Forţa Evreiască (extremă dreapta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri