Caută
Close this search box.

De ce sunt albe, cu uşi şi obloane albastre, casele din Grecia

albastru

Destinațiile de renume mondial precum Mykonos și Santorini sunt imediat recunoscute în fotografii, datorită parțial arhitecturii lor distincte. Turiștilor aflați în Grecia le place să facă poze în fața caselor văruite de pe insule.

Cu ușile și obloanele lor albastre și fațadele albe, aceste case sunt o adevărată bijuterie. Dar de ce sunt casele insulare grecești vopsite în alb, cu obloane albastre?

Primul lucru care îți vine în minte când îți imaginezi Grecia, sunt casele pictate în albastru și alb, perfecte. Casele din Gercia au devenit o identitate majoră a țării, dar v-ați întrebat vreodată de ce numai aceste două culori?

Câți dintre voi sunt conștienți de motivul real din spatele acestor nuanțe? Ei bine, unii ar putea presupune că aceste culori sunt împrumutate din steagul albastru și alb al Greciei, dar nu este adevărat.

În trecut, ca și în prezent, insulele din Grecia au suferit de lipsă de lemn. Prin urmare, majoritatea clădirilor de aici au fost inițial construite cu pietre vulcanice.

Pietrele erau extrem de fierbinți și întunecate. Aceste pietre erau izolatoare bune, totuși, din cauza culorii lor închise, acestea absorbeau lumina soarelui, înfierbântându-se şi făcând astfel viața dificilă în ele, într-o zi extrem de caldă.

Atunci, grecii au decis să coloreze pietrele în alb, pentru a-și menține casele mai puţin calde, potrivit shtiu.ro. Albul fiind un reflector al căldurii, a servit bine scopului. Acum, de ce albastru și de ce nu roșu sau verde? Ei bine, răspunsul este destul de simplu și, într-un fel, eficient.

Culoarea albastră era ieftină, ușor de accesat și putea fi folosită la vopsirea caselor. Oamenii foloseau un agent de curățare numit loulaki, un fel de pulbere de culoare albastră, pentru a pregăti culoarea, care era disponibilă în fiecare casă. Amestecau pudra cu tencuiala de calcar și vopseau casele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri