Caută
Close this search box.

Rusia speră ca disputele cu SUA să nu readucă Războiul Rece

Vitaly Ciurkin, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, a declarat, luni seara, că în ciuda problemelor și divergențelor dintre Moscova și Washington, speră că toate acestea nu vor duce la revenirea Războiului Rece așa cum se speculează, informează agenția TAAS.

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc luni seara cu ocazia începerii exercitării de către Federația Rusă a președinției prin rotație a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Vitaly Ciurkin a declarat:

„Sper că nu va fi un nou Război Rece. Cred că dramatizați prea mult natura divergențelor noastre la scară globală”, a spus diplomatul rus, întrebat despre problemele existente în prezent în relațiile dintre cele două țări.

„Adevăratul Război Rece era atunci când noi cheltuiam resurse enorme ca să ne pregătim serios pentru un război nuclear unul împotriva celuilalt. Acum nu este cazul „, a declarat Ciurkin. „Război Rece este atunci când e o confruntare între ideologii, de exemplu comunism vs. capitalism, când e o competiție cu americanii în toate domeniile posibile. Dacă vă puteți opune unul altuia în Sudanul de Sud, atunci începeți să o faceți. Dar acum nu este vorba despre așa ceva”, a completat acesta.

„Există unele divergențe, conflicte de interese în Siria, dar eu cred cu tărie că ineficiența Consiliului de Securitate, de care acum mulți se plâng, este rezultatul unor diferențe fundamentale de abordare”, a punctat Ciurkin, acuzând SUA și alte state că au încercat să folosească în mod fățiș Consiliului de Securitate pentru a schimba regimul din Siria. O altă eroare, a indicat el, a fost că unele state au sprijinit grupări jihadiste precum Jabhat Fateh al-Sham (fostul Front Al-Nusra) și Stat Islamic în acest scop.

SUA au suspendat luni negocierile privind cooperarea cu Rusia în Siria, iar președintele rus Vladimir Putin a semnat în aceeași zi un decret privind suspendarea acordului ruso-american (semnat în 2000) care prevede reciclarea surplusului de plutoniu cu destinație militară.

Prin acordul ratificat în 2010, Washingtonul și Moscova se angajaseră să elimine fiecare câte 34 de tone din plutoniul cu destinație militară rămas ca surplus după încheierea Războiului Rece.

Departamentul de Stat american a anunțat luni că SUA întrerup dialogul lor cu Rusia cu privire la Siria, dar vor continua contactele militare cu Moscova pentru a evita conflictele aeriene, moment în care Moscova a reacționat imediat, denunțând că SUA par să fie pregătite „să pactizeze cu diavolul” pentru a-și atinge scopurile în Siria, potrivit Sputnik.

sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri