Caută
Close this search box.

Germania îşi sacrifică păsările din cauza gripei aviare

 

Autoritatea Sanitară Veterinară din Germania a anunțat joi sacrificarea a peste 100.000 de păsări de la fermele din landul Saxonia Inferioară, din cauza epidemiei de gripă aviară care se extinde în Europa, transmit DPA, Xinhua și Reuters.

Frank Beumker, purtător de cuvânt al autorităților locale din Cloppenburg, a afirmat că toți cei 16.000 de curcani de la o fermă au fost sacrificați după descoperirea unor cazuri de gripă aviară H5N8, iar alte 92.000 de păsări de la două ferme din apropiere au fost de asemenea sacrificate.

“Facem tot ce ne stă în putere pentru a opri răspândirea virusului. A fost stabilită o zonă de protecție pe o rază de cel puțin trei kilometri și o zonă de observare pe o rază de zece kilometric”, a explicat Beumker, potrivit Agerpres.

Miercuri, autoritățile suedeze au confirmat existența virusului H5N8 la păsările sălbatice moarte descoperite în provincia Scania.

Și Ministerul Agriculturii din Albania a ordonat miercuri suspendarea importurilor de păsări din Austria, Croația, Danemarca, Germania, Ungaria, Polonia, Olanda și Elveția, după ce toate aceste țări au raportat descoperirea unor cazuri de gripă aviară H5N8.

De asemenea, Ministerul Agriculturii a cerut fermierilor să își țină păsările închise și să urmărească atent apariția unor semne de infecție. Deși, deocamdată, nu a fost detectate cazuri de H5N8 în Albania, virusul gripei aviare ar putea apărea în urma contactului cu păsările migratoare, a adăugat Ministerul Agriculturii.

În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că monitorizează sever comerțul intracomunitar și verifică toate transporturile de păsări care vin din țările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

Până în acest moment Ungaria, Elveția, Danemarca, Croația, Germania, Olanda și Austria au notificat la Bruxelles existența focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor. În cazul Germaniei, Ungariei și Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restricție sanitară veterinară în contextul evoluției focarelor de influență aviară înalt patogenă a virusului H5N8.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri