Caută
Close this search box.

Apa Nova cere populației: ”nu mai folosiţi canalizarea pe post de coş de gunoi”

 

Administratorii reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare anunţă că în această perioadă au instituit unele măsuri pentru facilitarea evacuării apelor provenite din topirea zăpezilor şi recomandă populaţiei să nu arunce la canal nici gunoaie, dar nici lichide corozive sau uleiuri.

În cazul topirii bruşte a zăpezilor şi în contextul creşterii temperaturii, sistemul de canalizare este supus preluării în timp scurt a unei cantităţi mari de apă ce trebuie transportată.

În această situaţie, se poate produce fenomenul de punere în presiune a sistemului de canalizare şi apariţia unor acumulări locale de apă a zonelor depresionare. În schimb, „în cazul topirii lente a zăpezilor, în contextul condiţiilor meteorologice favorabile, sistemul de canalizare nu este afectat şi nu există niciun efect privind inundabilitatea”, conform reprezentanţilor operatorului sistemului de canalizare al Capitalei.

De asemenea, pentru prevenirea efectelor negative ale iernii asupra sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare a Municipiului Bucureşti şi asigurarea fără întrerupere a serviciilor, Apa Nova Bucureşti (ANB) a întocmit un program de măsuri pentru iarna 2016-2017. „Gurile pentru descărcarea zăpezii sunt construcţii accesorii ale reţelei de canalizare care permit evacuarea zăpezii de pe străzi prin sistemul de colectare a apelor uzate. În prezent, în administrarea ANB se află 127 de guri de preluare a zăpezilor. O listă nominală cu locaţiile acestora a fost predată către instituţiile relevante”.

Apa Nova Bucureşti precizează, totodată, că „nu percepe taxe pentru preluarea zăpezilor” şi că „nu este responsabilă pentru procesul de deszăpezire”.

În plus, folosirea defectuoasă a canalizării se traduce în blocaje care, la rândul lor, generează acumulări de apă pe străzi sau în subsoluri. De aceea se recomandă „să nu folosiţi canalizarea pe post de coş de gunoi aruncând tot felul de obiecte şi să nu deversaţi în canalizare lichide foarte corozive (de exemplu zeama de murături) sau care afectează performanţa sistemului, inclusiv în ceea ce priveşte capacitatea de epurare (de exemplu uleiuri vegetale sau industriale)”. De asemenea, „constructorii trebuie să acorde o atenţie sporită pentru protejarea retelelor de canalizare în momentul executării lucrărilor de refacere a părţii carosabile”. Iar agenţii economici racordaţi la reţeaua de canalizare, în funcţie de profilul de activitate, „trebuie să aibă echipată reţeaua interioară cu instalaţii de pre-epurare a apelor uzate (decantoare, separatoare de hidrocarburi şi de grăsimi)”.

O altă problemă ce poate apărea în urma unor ploi puternice este dată de faptul că apa uzată poate inunda căminul de racord al imobilului şi instalaţia interioară de canalizare şi poate refula în casă. Pentru evitarea acestui fenomen neplăcut, se recomandă montarea unei clapete simple contra refulării pe colectorul de canalizare şi/sau montarea unei vane de închidere a accesului. În Bucureşti, Apa Nova oferă consiliere gratuită celor ce doresc să monteze corect aceste clapete.

Referitor la intenţia autorităţilor locale de a achiziţiona utilaje de topire a zăpezii, este important pentru sistemul de evacuare ca apa rezultată să fie trecută printr-un sistem de grătare şi decantoare care să nu permită gunoaielor, pietrelor şi altor elemente nocive să ajungă în sistemul de canalizare. Acest lucru se poate cel mai bine realiza printr-o colaborare între părţile implicate.

În concluzie, pentru a minimiza efectele neplăcute ale suprasolicitării sistemului de canalizare, nu are niciun rost să se arunce vina asupra operatorului serviciului de canalizare, ci va trebui mai multă grijă în ceea ce priveşte modul în care este utilizată canalizarea. Acumularea de apă pe anumite străzi sau trotuare este un lucru natural, care trebuie acceptat ca atare. Iar dacă la topirea zăpezilor se adaugă şi ploile specifice sfârşitului de iarnă şi venirii primăverii, eventual suprapuse peste zăpada încă netopită, efectele nu pot fi decât amplificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri