Caută
Close this search box.

Comisia de la Veneția discută despre OUG 13. Ce se întâmplă cu ancheta după decizia CCR

OUG13

Ministrul Justiției a declarat la Digi24 TV că procurorii vor putea continua ancheta privind ordonanța de urgență 13 pe infracțiuni „prevăzute de Codul penal sau într-o lege specială”.

Ancheta nu poate continua însă pe chestiuni „legate de oportunitate, circumstanțe, împrejurări, legalitate, constituționalitate”, a atras atenția ministrul Tudorel Toader.

„Procurorii își vor continua ancheta, pentru a finaliza respectivul dosar, a da o soluție temeinică și legală. Procurorii nu vor mai urmări aspectele de oportunitate ale adoptării ordonanței de urgență, că la ea ne referim acum, și pe viitor al adoptării unui act normativ, de principiu. Ancheta continuă pe infracțiuni pe fapte prevăzute de Codul Penal sau într-o lege specială, dar nu poate continua pe împrejurări legate de oportunitate, circumstanțe, împrejurări, legalitate, constituționalitate”, a declarat ministrul Justiției, potrivit digi24.ro.

Întrebat dacă va solicita Comisiei de la Veneția asistență legislativă în contextul deciziei CCR de vineri, ministrul a subliniat că forul din cadrul Consiliului Europei nu poate să schimbe o decizie a Curții Constituționale a României.

Comisia de la Veneția nu poate schimba o decizie a CCR

Ministrul Justiției a prezentat la Comisia de la Veneția un raport privind „evoluțiile constituționale și legislative recente din România”.

Ministrul a declarat că a participat la Comisia de la Veneția în calitate de membru titular și că a decis să dea curs invitației președintelui Comisiei de a face o prezentare privind situația din România din ultima perioadă.

„Despre ce puteam să vorbesc? OUG 13 cu legea de respingere, OUG 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoțit aceste evenimente legislative, despre decizia CCR care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial.

Am prezentat conținutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă și consecințele sociale pe care le-au generat. De ce am făcut acest raport? La invitația președintelui Comisiei.

De ce consider că raportul este util și era necesar? Pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneția, pentru că numai comunicând corect și la timp conținutul și evoluțiile la care m-am referit și evaluările noastre pot fi obiective în raport cu realitățile sociale și juridice. Să nu uităm că avem MCV, România trebuia să răspundă la niște standarde, la niște condiționalități, iar prezența mea aici o consider utilă, benefică din aceasta perspectivă”, a declarat Tudorel Toader.

FOTO: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri