Caută
Close this search box.

Din ciclul ”pădurea ne dă nouă”: Câteva rețete vegetale, cu plante culese din sălbăticie

Inițial, omul a fost culegător și vânător. Astăzi, agricultura instituționalizată încurajează fermele care produc încrucișări între plantele cultivate clasic și variantele lor sălbatice. Asta pentru că le crește rezistența, pe de o parte, dar și pentru că obțin un plus de ”substanță nutritivă”. Practic, noi nu digerăm doar materie, ci și ”informație”. Cu cât este mai apropiată de natural, cu atât informația este mai bună – harana devine ”naturală” și ferește organismal de boli. Adică, cum ar spune psihologii, ”îl impinge către forma bună a desfășurării evenimenimentelor”…

În fine, este bine să redevenim, măcar din când în când, culegători. Asta presupune să facem o plimbare în pădure, pentru că este vremea leurdei și a salatei de Sfântu Gheorghe, sau a untișorului. Sigur, le puteți găsi și în piață, dar… nu este același lucru… Parcă și gustul este altfel…

Vă prezentăm câteva rețete de primăvară cu leurdă – adică usturoi sălbatic – și untișor.

Așa arată leurda…

 

Salată de leurdă cu ouă

Este un antreu de două porții care se gătește foarte ușor.

Leurda se spală, se lasă la scurs și se taie în bucăți de 3-4 cm, după care se pune într-un castron. Ouăle fierte se curăță de coajă, se taie în sferturi și se pun peste leurdă. Castraveciorii se curăță de coajă și se taie rondele, la ridichi se înlătură cotorul și se taie rondele.  Brânza se taie bucățele mici.
Adăugăm atât castraveciorii, ridichile și brânza în castron – repartizându-le uniform.
Preparăm sosul din iaurt, ulei de măsline, muștar și zeama de la jumătate de lămâie. Condimentăm sosul cu sare și piper și amestecăm bine, apoi se toarnă peste salată.
Se servește imediat.

Supa de leurda

Escte o rețetă pentru patru porții care se poate prepara în 50 de minute, foarte ușor.

Se spală și se taie leurda. Apoi, în oala de supă, se pune uleiul, se călește făina în el, un minut, apoi se stinge cu apă.

Se adaugă leurda tăiată mărunt și apa mai sus de jumătatea oalei (sau în funcție de câtă supă doriți să faceți, dar lăsând loc pentru sana și ou). Se adaugă și orezul, când supa a început să fiarbă. Se sărează și se adaugă și cubul Knorr.

Se fierbe 1/2 oră, apoi se ia de pe foc și se adaugă sana și oul bătut ca și pentru omletă. Se adaugă mărarul și smântâna.

Așa arată untișorul…

 

Mâncărică de untișor

Untișorul e o plantă mai puțin cunoscută, care apare primăvara, odată cu urzicile. Se folosește în salate, alături de leurdă și salată verde. Se poate face însă și o mâncărică…

Ingrediente: 2 cepe mari, tocate; 3 căţei de usturoi, tocaţi; 2 linguri pastă tomate; 3 linguri ulei, sare, după gust.

Spălați bine untișorul, apoi îl opăriți în puțină apă, până s-a înmuiat. Îl scurgeți și îl tăiați mărunt. Ceapa o căliți în ulei, apoi o fierbeți cu 1/2 pahar apă. Când s-a fiert ceapa, adăugați untișorul și usturoiul, apoi puneți la fiert. Adăugați pasta de roșii și mai dați în 2-3 clocote, să se lege sosul. Dacă sosul scade prea mult, mai adăugați puțină apă.
Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri