Caută
Close this search box.

Războiului dintre Ceauşescu şi Fondul Monetar Internaţional a plecat de la gazul rusesc

Nostalgicii spun că nu vor uita realizările perioadei comuniste: metroul, blocurile, Casa Poporului şi, desigur, fabricile şi uzinele, care, între timp, au dispărut. Nu se aminteşte însă că aceste construcţii au fost ridicate cu bani împrumutaţi de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, iar datoriile au fost returnate într- un timp record, cu sacrificii.

În primăvara lui 1989, România a reuşit să achite toate cele 14 miliarde de dolari datorii externe. A fost un efort mare din partea populaţiei, care a trebuit să suporte privaţiunile legate de raţionalizarea alimentelor şi energiei. Se ştie că la mijlocul anilor ‘80, Ceauşescu a făcut o obsesie din plata anticipată a datoriilor.

”Iarna 1984 -1985 a fost una deosebit de grea”

Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu, a explicat care a fost motivul acestei îndârjiri. “Iarna 1984 -1985 a fost una deosebit de grea, iar România avea nevoie de mai mult gaz metan din Rusia. Socrul meu a cerut reeşalonarea datoriei externe, de la FMI, pentru a putea plăti gazul de care mai aveam nevoie, reeşalonare cerută şi de Polonia şi Ungaria. Cererile polonezilor şi ale ungurilor au fost acceptate, ale românilor, nu. Acesta a fost motivul real pentru care socrul meu a intrat în conflict cu FMI şi cu celelalte instituţii internaţionale, a hotărât să plătească datoria repede, pentru a scăpa de ei şi nu a mai luat nici un împrumut”, a spus Mircea Oprean.

 

Un răspuns

  1. A fost o perioada de cativa ani in care populatia a dus-o foarte greu,dar a terminat-o eroic.Presedintele Romaniei (fara doctorate)fiind un mare PATRIOT SI UN CLEVAR (AUTO DIDACT)a rezolvat inteligent situatia economica.Desigur ca propaganda bolsevica din interiorul COMITETULUI CENTRAL lansau minciuni impotriva lui.Dupa foarte multi ani de la EXECUTAREA de stil bolsevica adevarul va fi cunoscut iar CRIMINALI LUI ILIESCU vor da socoteala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri