Sonda americană Cassini, aflată pe orbita lui Saturn din 2014, a reluat joi dimineață contactul cu NASA după ce a trecut de inelele gigantei gazoase, traversând o zonă până acum neexplorată, a anunțat agenția spațială americană. În această perioadă, Cassini s-a apropiat cel mai mult de stratul de nori al lui Saturn și a realizat cu cele 12 instrumente aflate la bord observații, măsurători și fotografii.

Imaginea nu a fost încă procesată de cercetătorii de la NASA. Aici este surprinsă atmosfera planetei Saturn de la cea mai mică distanță de până acum. Sursa: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

„Am reușit! Cassini este din nou în contact cu Terra și transmite date după ce a pătruns cu succes în spațiul care separă Saturn de inelele sale. Marele salt final este amorsat „, a postat pe Twitter Jet Propulsion Laboratory (JPL), care răspunde de această misiune, relatează Agerpres.

Sonda a efectuat prima dintre cele 22 de orbite la cea mai mare apropiere de Saturn de până acum, dintre care ultima, de la 15 septembrie, o va aduce în atmosfera planetei, unde se va dezintegra.

„Ultima parte a existenței sondei Cassini va fi cu adevărat ca un foc de artificii pentru că, aventurându-se între suprafața lui Saturn și inelele sale, sonda va face măsurători științifice care ar fi fost altfel imposibile”, a dezvăluit în această săptămână Luciano Iess, membru al echipei de cercetare a sondei Cassini de la universitatea italiană La Sapienza.

„Cassini a produs o comoară de descoperiri care ne vor face să rescriem lucrările de știință planetară pe numeroase subiecte”, a spus marți Nicolas Altobelli, un responsabil științific al misiunii Agenției Spațiale Europene (ESA).

„Ceea ce vom învăța din ultimele orbite ale lui Cassini ne va permite să aprofundăm înțelegerea noastră privind formarea și evoluția planetelor gigantice și a sistemelor planetare în general”, a apreciat recent și Thomas Zurbuchen, responsabil adjunct pentru misiuni științifice la NASA.

Această coborâre fără precedent a început miercuri, la ora 09.00 GMT. La puțin timp după aceea, Cassini a încetat orice transmisiune timp de aproape 24 de ore. În acest timp a realizat, cu ajutorul celor 12 instrumente aflate la bord, observații, măsurători și fotografii. Dispozitivul său de analizare a prafului cosmic a luat prelevări directe de particule în timpul traversării inelelor lui Saturn.

Cassini a executat, cu succes, la 22 aprilie cel de al 127 și ultimul survol al satelitului natural Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, trecând la numai 979 km de suprafață. Misiunea sondei Cassini se va încheia la sfârșitul anului 2017, când aceasta va rămâne fără combustibil și va dispărea în atmosfera planetei Saturn.

 

2 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 8 =