Caută
Close this search box.

Corina Creţu: „Este vital ca România să accelereze ritmul de atragere a banilor europeni“

Corina Creţu

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat, la Cluj, că autoritățile române trebuie să simplifice procedurile de accesare a fondurilor europene și să accelereze ritmul de atragere a banilor comunitari.

„Este vital ca până în mai anul viitor, când se va depune noul proiect de buget pentru perioada de exercițiu financiar 2020-2027, este vital ca România să accelereze și să arate că poate folosi în beneficiul cetățenilor aceste fonduri europene. Toate programele regionale din România au fost întârziate în primul rând datorită întârzierilor pentru achiziții publice. Abia acum se face evaluarea proiectelor care au fost depuse, evaluatorii externi au fost mobilizați doar la începutul anului 2017. Deci, gândiți-vă că vorbim de perioada de programare 2014-2020 și, într-adevăr, sunt întârzieri care trebuie recuperate rapid, eforturile trebuie făcute mult mai susținut pentru recuperarea acestor întârzieri. Este vorba în primul rând de faptul de a simplifica accesul la fondurile europene pentru beneficiari; din acest punct de vedere lucrăm mână în mână cu statele naționale. La nivel european am depus un proiect de simplificare încă din acest exercițiu financiar și recomandăm tuturor statelor membre să se abțină să mai adauge chestiuni birocratice pe lângă regulamentele europene. Deci, eu sunt în favoarea unei simplificări radicale, dar, în același timp, să ne asigurăm că banul european este cheltuit în mod corect și trebuie să găsim aici balanța clară între nevoia de simplificare și nevoia de a asigura un control eficient al banului european, al contribuabililor europeni. Pe lângă simplificare, eu cred că trebuie ca autoritățile naționale să ofere mai mult sprijin municipalităților, pentru că este pentru prima dată în acest exercițiu financiar când orașele au în gestiune directă 1,2 miliarde de euro. Este pentru prima dată, deci s-ar putea să nu aibă suficientă experiență în elaborarea și implementarea proiectelor“, a menționat ea.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a participat la o întâlnire de lucru cu autoritățile publice locale și regionale, desfășurată la Prefectura Cluj. Alături de Corina Crețu, la întâlnirea de lucru au participat: ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, europarlamentarii Daniel Buda, Iuliu Winkler, Cristian Bușoi, Victor Boștinaru, Laurențiu Rebega, prefectul Aurel Cherecheș, primarul Emil Boc și mai mulți membri ai Parlamentului European din Comisia REGI.

Un răspuns

  1. Corinuța, ori te faci că nu pricepi, ori chiar nu pricepi: gașca lui Dragnea (formată din penalii cocoțați in fruntea bucatelor in România prin manipularea votului din toamna/iarna lui 2016) nu sunt interesați, pe de-o parte, de banii europeni ptr că nu-i pot „sifona” ca pe cei de la buget, pe care, prin guvernul pus de ei (gașca Dragnea -Tăriceanu) i-au făcut invizibili.
    In rest totul este un gunoi care se aruncă românilor in ochi: suntem membrii UE dar noi, cei din Buc luam decizia de ce si cum. Și când decizia mai e și impiusă de cei de la Est care nici pe noi nu ne mai concep membrii UE, așa cum noi concep pe ucrainieni și pe georgieni, totul ete doar o chestiune de timp pana cand un nou plebicist va statua si la români „exitul”. Dacă a mers la briți, de ce nu ar merge și la români. Așa că și tu Corinuța trebuie să te gândești la viitorul tău. L-oi fi gândit departe de cei pe care acum îi sfătuiești despre ce si cum? O fi, că nouă ne e greu (sau din ce in ce mai greu sa vedem „zorile” din mocirla in care ne-a bagat Dragnea & Tăriceanu Co LTD și în care conducta de c…t rusească și evreiască curg de ceva timp).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri