Caută
Close this search box.

Ecofest sau drum deschis spre Zona Liberă de Indiferență

Între 24 şi 29 octombrie cea de a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Ecologist Eco Fest – ”Pentru sănătatea Pământului” îsi va deschide portile la Suceava, ”orașul verde” situat în inima frumoasei Bucovine. Programul manifestării se va desfăşura în două spaţii, la teatrul ”Matei Vişniec”” şi la Muzeul Bucovinei.

Să ne amintim puţin de începuturile festivalului Ecofest . Născut din ideea de a sprijini educaţia ecologistă a generaţiilor viitoare, Festivalul Internaţional de Film Ecologist Eco Fest – ”Pentru sănătatea Pământului” s-a dezvoltat în timp şi a dat naştere unui proiect subsidiar intitulat „Eco Fest Tour”, eveniment artistic şi educaţional itinerant. In anul 2011 a fost prima ediţie, debutul Festivalului internaţional  al filmului ecologist  desfăşurat la Oradea, pe malul Crişului Repede. Anul 2012 mută “Zona liberă de indiferenţă” pe malurile Dunării, la Brăila. Zona … a migrat dar, proiectele ecologiste, menite să aducă la lumină viziunea despre protecţia mediului,reducerea poluării şi conservarea resurselor, proiectele celor mai tineri reprezentanţi ai naţiunii au ramas la fel de ambiţioase.
Echipa Ecofest aduce filmul ca argument principal în bătălia “nebunilor frumoşi ai marilor oraşe”  care se încăpăţânează să păstreze curăţenia Planetei Albastre .

Aflat la a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film ECO FEST a derulat șase ediții în România (2011 – 2014, 2016) și una în Italia, în cadrul Expoziției Universale de la Milano (2015).

A fost inițiat de ziarista Lavinia Șandru, selecționerul Marin Vladimir și regretatul regizor Cornel Diaconu, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. În acest an, cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale, festivalul a făcut deja un tur în mai multe județe din țară. „Ecofest Tour”   propune constituirea şi consolidarea unei Zone Libere de Indiferenţă faţă de cultură, în egală măsură și față de probleme majore de mediu cu care se confruntă civilizaţia contemporană.

Considerăm, notează organizatorii în materialele de promovare, că evenimentele socio-culturale pe care le dezvoltăm în mai multe județe din țară, prin „ Ecofest Tour” vor conecta comunitățile locale la evenimente de anvergură națională și internațională, contribuind astfel la o educație non-formală care, la nivelul Capitalei, este deja pe un trend crescător, cu rezultate notabile.

Primarul ”orașului verde” și-a propus ca, până în ianuarie 2019, în municipiul Suceava să fie implementate opt soluții inteligente în privința reabilitării clădirilor, producerea energiei din surse regenerabile, recuperarea și refolosirea energiei, sisteme inteligente de iluminat public, colectarea selectivă a deșeurilor și transformarea lor în energie termică, managementul inteligent al traficului rutier și soluții pentru alimentarea vehiculelor cu carburanți alternativi, precum și o mobilitate urbană sustenabilă.

Iată de ce, la întrebarea : “De ce, Suceava ?” Răspunsul a venit tot de la organizatori care spun că… „din respect pentru aceste eforturi și ca să încurajăm locuitorii în implicarea și susținerea administrației locale pentru schimbarea mentalităților în beneficiul mediului, atât de generos cu Bucovina, am ales municipiul Suceava să ne fie gazdă pentru ”Festivalul Internațional de Film Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului

În cadrul festivalului este prezentată o selecţie de filme de lung, mediu sau scurt-metraj, documentare sau de animație românești sau străine, având drept tematică protecția mediului înconjurator sau ecologia sub diversele ei aspecte, pentru că : „obiectivul esențial al festivalului este promovarea și dezvoltarea în rândul populației, îndeosebi a tinerei generații, a unei conștiințe și atitudini active, militante  și creative pentru protecția și salvgardarea naturii și a mediului înconjurător”.

Filmele vor fi prezentate în câte două proiecții, cu acces liber pentru publicul interesat, un accent deosebit punându-se pe atragerea și participarea interactiva a tinerilor.La proiecțiile, dezbaterile, întâlnirile cu publicul și cu presa participă realizatori de filme de gen, distribuitori, critici de film din țara și străinătate, organizatori de festivaluri și manifestări internaționale de film, factori educaționali care se ocupă şi se preocupă cu politica de mediu.

Adevărul – în cazul de față, adevărul despre schimbările climatice – se află mereu în fața noastră.Problema este că nu știm să-l vedem, n-am fost învățați să-l vedem. Filmele prezentate în acest festival ne ajută să deschidem ochii.
Accesul la adevăr este însă numai o etapă înaintea acțiunii noastre comune pentru a ne asigura un viitor pe o planetă curată. Sper că ECO FEST să vă dea tuturor imboldul către o asemenea acțiune. Anunţă în programul evenimentului, directorul Ecofest ziarista Lavinia Şandru .

Prin ținuta și diversitatea filmelor prezentate și a evenimentelor interactive incluse, festivalul își propune a nu fi o simplă reflectare pasivă a realității, a unor stări de fapt, ci de a funcționa ca un instrument de cunoaștere și intervenție activă, de stimulare și implicare convergentă a conștiinței publice și a tututor factorilor politici, economici, tehnico-științifici și culturali implicați nemijlocit în construcția și evoluția destinului umanității, menţionează în caietul-program Vladimir Marin director artistic al ECOFest.

 

Revin la începuturi şi îmi amintesc că acest eveniment a pornit din iniţiativa regizorului Cornel Diaconu producător general în anii 2011, 2012, 2013, 2014.

Îi transcriu cuvintele acum, în 2017 , păstrând în suflet regretul că regizorul Cornel Diaconu nu le mai poate citi …

 Despre acest festival s-au spus lucruri multe şi frumoase. 
Eu vreau să vă vorbesc despre echipa mea şi a Laviniei Şandru, alături de care reuşim să facem performanţă.

O echipă atipică: de obicei, pentru fiecare funcţiune sunt unu, doi sau trei oameni. La noi e invers: fiecare are mai multe atribuţii. Veteranii acestui colectiv sunt Gina Ştefan şi Mihai Apolozan – buni la toate. Un mare câştig pentru echipă a fost venirea Marianei Pachis, un artist desăvârşit, poate unul dintre cei mai buni din lume în sand art (desen pe nisip), dar cu siguranţă cel mai bun din România. Lămîiţa Melu şi Codrin “Toni” Mihalache, în principal responsabili cu imaginea festivalului. Echipa de producţie, deşi restrânsă numeric – Mirela Banu, Vicenţiu Popa şi Daniel Voica -, are o contribuţie importantă la fiecare eveniment”

„ EcoFest Tour” aduce o noutate prin ”Eco La Minut” un concurs de filme cu tematică ecologistă realizate de elevi. Pentru a fi înscrise în concurs, filmele cu o durată de maximum 1 minut trebuie să prezinte o poveste, chiar dacă imaginile nu sunt dublate de voce.Este permisă coordonarea de către cadre didactice.Criteriile care stau la baza jurizării se leagă de relevanţa mesajului, originalitate şi creativitate şi relaţionarea mesajului cu subiectul

„ EcoFest Tour”  se adresează în mod special, dar nu exclusiv, copiilor și tinerilor. Pe lângă proiecții de film, au loc workshop-uri educative și de creație, interactive, cu tematică ecologistă și culturală. În ultima zi a „ EcoFest Tour” se organizează un concert de muzică folk.

Echipa Ecofest, cineaştii prezenţi la festival îşi iau aliaţi pe cei mai tineri cetăţeni ai ţării cu speranţa  că ei vor sti să ducă mai departe  mesajul despre a cărui importanţă, nu cred că e cazul să mai argumentez…

Evident, oamenii au nevoie de aer curat, de ape limpezi, de pamânt fără reziduuri.

Echipa festivalului  transmite acest gând cu speranţa că ecologia va deveni religia planetară a noului mileniu în care am păşit plini de încredere şi speranţă într-un viitor mai bun, construit de şi pentru oameni responsabili.

 

Un  proverb chinezesc spune aşa:” dacă planifici pentru un an, cultivă orez, dacă planifici pentru un deceniu, plantează copaci; dacă planifici pentru o viaţă, educă oameni...

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri