Caută
Close this search box.

Spania solicită mandat european de arestare pentru Puigdemont și patru dintre miniștrii săi

Parchetul spaniol a cerut joi emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului premier catalan Carles Puigdemont și a patru dintre foștii săi miniștri, după ce ei nu s-au prezentat la audierea premergătoare unei posibile inculpări pentru declarația de independență adoptată vineri de parlamentul regional al Cataloniei, informează agenția EFE.

Procurorul tribunalului Audiența Națională a solicitat ca mandatul european de arestare să fie transmis autorităților din Belgia, țara unde Carles Puigdemont a apărut marți la o conferință de presă afirmând că va rămâne deocamdată acolo pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiție pe care el o consideră politizată.

Puigdemont și miniștrii săi au fost convocați pentru joi de Audiența Națională, iar președinta fostului parlamentului catalan, Carme Forcadell, și cei cinci vicepreședinți ai ei — la Curtea Supremă a Spaniei pentru audieri în vedere inculpării pentru infracțiuni precum rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri.

Parchetul spaniol a cerut joi unui judecător al Înaltei Curți să dispună plasarea în arest a liderilor catalani secesioniști, cu excepția fostului ministru Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declarației de independență, pentru el fiind cerută eliberarea pe o cauțiune.

Numai 9 din cei 14 membri ai fostului executiv catalan s-au prezentat la audieri, cei absenți fiind Antoni Comín (Sănătate), Clara Ponsatí (Învățâmânt), Lluís Puig (Cultură) și Meritxell Serret (Agricultură), pentru aceștia și pentru Puigdemont fiind acum solicitat mandatul european de arestare.

Un răspuns

  1. „Marcela nu împarte cu Puigdemont numai viaţa de cuplu, ci şi pe cea profesională şi, mai mult de atât, pe cea politică. Ea a salutat rezoluţia de declarare a suveranităţii şi crearea unui stat catalan, în ciuda opoziţiei vehemente a Madridului…”_____–-_____ Am impresia ca Puigdemont a fost intens lucrat de Marcela, care -banuiesc- voia sa arate mapamondului -dar mai ales Romanilor- cum „a reusit” ea sa devina prima doamna a unei tari…Practic ea nu avea niciun sens sa se amestece in aceasta afacere, nu este nascuta si crescuta acolo, nu are nici -macar- parintii din regiune…Dupa viteza cu care se deruleaza lucrurile(8 ministri deja arestati) nu-i vad nici ei un viitor mai roz…Si nici nu poti zice ca a cazut ca musca in lapte, pentru ca ea este ca musca care s-a bagat singura, insa intr-o smantana groasa de unde nu poate iesi decat puternic sifonata….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri