Caută
Close this search box.

Hotelul Concordia, clădirea emblemă a Unirii Principatele, va fi reabilitat

Ieri, cu o zi înainte de aniversarea Micii Uniri, arhitectul Șerban Sturdza și-a arătat indignarea pe Facebook față de starea deplorabilă în care se află clădirea Hotelului Concordia, reproșând politicienilor lipsa de interes și arătând obrazul autorităților locale. ”Clădirea din București în care s-a făcut Unirea dintre Moldova și Țara Românească stă să se dărâme de ani buni”, explica președintele Ordinului Arhitecților din România.

Șerban Sturdza, protestând față de nesimțire. Foto: Facebook/Serban Sturdza

La nici 24 de ore de la această postare e rândul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, care anunță cu entuziasm, tot pe Facebook, faptul că “Hotelul Concordia, clădirea în care s-a pecetluit Unirea Principatelor, va fi reabilitat”.

Probabil că este pentru prima oară când, la semnalul de alarmă tras deseori pe pagina sa de internet de reputatul arhitect Sturdza, Gabriela Firea este promptă și ia o decizie spre satisfacția tuturor.

Iată ce reproșa, ieri, domnul Șerban Sturdza, într-un text intitulat RUȘINE!:

”Sărbătorim un secol de la Unirea României în același mod păgubos care a ajuns să ne caracterizeze: de ochii lumii și de dragul burții.

În fiecare an, în 24 ianuarie, cei care s-au nimerit a fi aleși în conducerea țării, s-au năpustit la Iași să se bâțâie în Hora Unirii în fața televiziunilor. Anul ăsta, au declarat Ziua Unirii zi nelucrătoare pentru ogoirea votanților. Clădirea din București în care s-a făcut Unirea dintre Moldova și Țara Românească, stă, însă, să se dărâme de ani buni. Aceiași aleși care se dănțuie la Iași, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă Patrimoniu. RUȘINE!

Poporului, nu îi pasă. Decât de faptul că nu trebuie să meargă la serviciu de ziua Micii Uniri. Iar fericirea lui e deplină dacă pică de-o sarma și-o țuiculiță la festivități. În cursul unui an, bucureștenii adunați de pretutindeni trec în șuvoaie pe strada Smârdan din centrul Bucureștilor pe lângă o clădire care stă să cadă. Și în care, acum 159 de ani li s-a scris istoria. Și li s-a hotărât viitorul. Și, nu-i așa, dacă treaba s-a făcut, cui îi mai trebuie clădirea?! Poa’ s-o dea jos. RUȘINE!

Arhitecților, istoricilor și minorității intelectuale care a rămas conștientă, li se adumbrește ușor fruntea când trec pe lângă fostul hotel Concordia. Însă foarte puțin. Și le trece repede. RUȘINE!

Cuza Doamne, Kogălniceanu, spuneți-le și celorlalți că noi, românii, nu v-am meritat. RUȘINE, ROMÂNIA!”

Și iată ce decizie a luat primarul general, hotărâre postată în urmă cu o jumătate de oră pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea:

”Hotelul Concordia, clădirea în care s-a pecetluit Unirea Principatelor, va fi reabilitat. Primaria Municipiului Bucuresti a actionat, astfel incat, cladirea monument istoric din Centrul Vechi al Capitalei (fostul hotel “ Concordia”), aflata in proprietate privata, sa poata fi renovata cat mai rapid.

Astfel, de la preluarea mandatului actualei administratii, reprezentantii Primariei Capitalei au tinut legatura cu proprietarul acestui imobil si au oferit suportul tehnic necesar pentru a urgenta procedurile premergatoare demararii lucrarilor. Concret, in acest moment, proprietarul imobilului a reusit finlizarea tuturor rectificarilor la cartea funciara, iar in maxim doua saptamani va finaliza si documentatia necesara obtinerii autorizatiei de construire, astfel incat, in primavara acestui an sa poata incepe reabilitarea imobilului care va avea functiunea de hotel, dar va cuprinde si sali de conferinte si evenimente.

Primaria Municipiului Bucuresti sprijina si va sprijini in continuare toti proprietarii de imobile monument istoric astfel incat cat mai multe cladiri de patrimoniu din Capitala sa fie renovate si repuse in valoare.

Hotelul Concordia este o clădire din Bucuresti, situata pe strada Smardan nr 39 si a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Romane și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al tarii Romanesti după ce fusese ales domn al Moldovei. A fost construit în anul 1852 și avea 90 de camere.

În anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smardan. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuță, a luat foc și a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902.”

Foto: Facebook/ Serban Sturdza și Facebook/ Gabriela Firea

Un răspuns

  1. Perfect! În Centrul Vechi sunt cel puţin două clădiri în care a trudit Eminescu. Nu e greu de explicat unui turist de ce Capitala n-are în postromânism nici măcar o mansardă memorială pr Poetul Naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri