Caută
Close this search box.

Narcisa Lecușanu, o româncă la vârful handbalului mondial: ”Cred în oameni și în șansa mea la F.R. Handbal”

Narcisa Lecușanu, unul din cei (doar) patru membri ai Comitetului Executiv al Federației Internaționale de Handbal, a anunțat că va candida la președinția Federației Române de Handbal, la alegerile din ziua de 14 februarie. Acest lucru nu a venit oricum, ci în urma unor apeluri repetate din partea oamenilor de handbal din țară. Ca sportiv, Narcisa Lecușanu are un palmares impresionant, care nu poate fi cuprins în acest material. Vom aminti însă, pentru că sunt foarte importante, doar câteva repere: a fost campioană mondială de tineret în 1995, vicecampioană mondială de senioare în 2005 (de fiecare dată, desigur, cu naționala României), câștigătoare a Trofeului Campionilor (Supercupa Europei) cu Oltchim Rm.Vâlcea, de două ori câștigătoare a Cupei Cupelor – cu Oltchim Rm.Vâlcea și Ikast Bording, finalistă a Ligii Campionilor cu Oltchim, semifinalistă a Ligii Campionilor cu Oltchim, Aalborg și Ikast, multiplă campioană a României, Germaniei și Macedoniei, cu echipele de elită în care a evoluat – echipe la care întotdeauna a fost un om de bază – iar lista e încă mult mai lungă.

Dar asta nu e tot. La 8 ani după ce s-a retras de pe semicerc (și nu oricum, ci după o finală de Liga Campionilor, cu Oltchim), Narcisa Lecușanu are deja o uriașă experiență de manager. Sunt cel puțin patru repere în activitatea sa de până acum:

  1. A fost timp, de 6 ani, manager al Echipei Naționale de handbal feminin, singura selecționată din Lume care a participat la toate turneele finale ale Campionatului Mondial. Așadar, din acest motv și din multe alte motive, o postură extrem de importantă, pe cât de dificilă, pe atât de plină de responsabilități.
  2. A fost aleasă vicepreședinte al Federației Române de Handbal la doar 37 de ani, când terminase de puțini ani activitatea competițională la vârf, iar această alegere a venit  fără a-și face niciun fel de campanie electorală.
  3. A devenit apoi, fără a fi făcut parte din vreun partid politic, secretar de stat pentru Sport în Ministerul Tineretului și Sportului, răspunzând, teoretic și practic, de organizarea și managerizarea tuturor structurilor sportive din România, într-un moment foarte dificil pentru sportul din țara noastră. Frământările politice din România au făcut ca această perioadă să nu dureze mult, dar experiența rămâne.
  4. A fost aleasă, în cel mai exigent și valoros context posibil, între primii 4 oameni cu putere executivă din cadrul Federației Internaționale de Handbal (IHF), singurul român și singura femeie care a ajuns la acest nivel – Comitetul Executiv al IHF. Este un moment remarcabil pentru întreg sportul românesc, în care handbalul are o poziție și o tradiție cu totul speciale.

Într-o discuție purtată, ca de obicei cu cărțile pe față, Narcisa Lecușanu ne-a mărturisit: ”MI s-a spus că ar fi trebuit să candidez la președinția F.R. Handbal și acum patru ani, când am fost aleasă ca vicepreședinte. Nu, atunci nu eram pregătită. Iar asta este foarte important pentru mine, pentru conștiința și puterea mea de muncă. Acum, însă, sunt pregătită.  Sunt și cred în șansa mea, cred în oameni în general și în oamenii de handbal. Eu sunt pregătită și mi-am declarat responsabilitatea pentru nevoia lor de schimbare, pe care au și exprimat-o în mod direct În plus, cred că trebuie să învățăm din ceea ce se întâmplă la nivel mondial, acolo sunt oameni care vin cu o experiență uriașă, din toate țările lumii. Eu sunt acolo, am ajuns cu muncă, pasiune și multă dăruire. Și nu pot să nu mă raportez la handbalul din România, căruia îi datorez atât de mult, nu pot să nu doresc a-i dărui și eu, la rândul meu, tot ce pot mai mult și știu mai bine. Cred, sunt sigură că pot ajuta mult handbalul românesc și din acest punct de vedere, al conexiunii celei mai directe cu federația internațională și cu cea europeană.”

”Am fost implicată în multe programe de lucru, cu seniorii și senioarele, cu juniorii și copiii. Dar cel mai important este Programul Handbalului Românesc în ansamblul său. Handbalul de la noi are nevoie de o relansare, de o dezvoltare la toate nivelurile sale, începând cu copiii și juniorii”, a mai adăugat Narcisa Lecușanu.

La alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Handbal, care vor avea loc pe 14 februarie, şi-au mai depus candidatura actualul preşedinte Alexandru Dedu şi fostul handbalist Robert Licu. (foto gsp)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri