Caută
Close this search box.

Săptămâna mare. Rugăciunea din Joia Mare face minuni

Săptămâna Patimilor sau săptămâna mare este considerată cea mai aspră din întregul Post de 40 de zile, deoarece ea amintește de patimile Domnului Iisus Hristos. Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții. Tot în Joia Mare se rostește o rugăciune specială, și anume rugăciunea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, închinată Mântuitorului Iisus Hristos. Rostită cu precădere în Joia Mare, se spune că aceasta face minuni pentru cel care o spune.

Sfântul Antim Ivireanul a trăit în secolul al XVII-lea și în calitate de mitropolit al Ungrovlahiei (al Țării Românești) a contribuit esențial la tipărirea de cărți religioase, printre primele de pe teritoriul țării noastre. De asemenea, este cel care a înființat prima bibliotecă publică din București.

Martirizat de otomani, Antim Ivireanul a lăsat în urmă predici încă folosite de Biserică Ortodoxă Română de peste 300 de ani și rugăciuni puternice, cum este cea de joi.

Săptămâna Patimilor se continuă cu Vinerea Mare, ziua de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului şi de mărturisire a tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul. Ca și tradiție bisericească, Vineri seara se săvârșește Denia Prohodului Domnului, ultima treaptã a tânguirii pentru IIsus Hristos, înainte de Învierea Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri