Caută
Close this search box.

Concert Regal la Sala Radio

Este traditie, deja, pe scena Salii Radio ca in jurul datei de 10 Mai Orchestra Nationala Radio sa dedice un concert Zilei Regalitatii.

Asadar, in ziua de vineri, 11 Mai, ora 19.00, cu RICARDO CASERO la pupitru dirijoral, Orchestra Nationala Radio va  interpreta Imnul Regal scris de Eduard Hubsch, un violonist de origine germană născut în Slovacia, care era capelmaistru la Iaşi. Imnul s-ar fi numit iniţial „Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei-Sale Prinţul Domnitor” şi ani buni a fost intonat fără versuri. În 1884, imnul compus de Hubsch a preluat versurile compuse de poetul Vasile Alecsandri şi intitulate „Trăiască regele”, dând naştere imnului regal aşa cum este cunoscut în forma sa de astăzi. A rămas imnul de stat al României până în 1948, adică vreme de 64 de ani, ceea ce îl face cel mai longeviv imn din istoria ţării.

 ERIK SCHUMANN – vioara si RĂZVAN POPOVICI – violă sunt solistii Simfoniei concertante in mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră, KV 364 de W.A Mozart, duet minunat al timbrelor celor doua instrumente cu coarde si dialog cu orchestra in unicul stil mozartian .

Un eveniment istoric si o seara minunata  merita sa se termine fantastic si alegerea este pe masura: H. Berlioz: Simfonia fantastică, op. 14. Compozitie terminata in 1830, Simfonia fantastică, denumită inițial „Simfonie fantastică: Episod din viața unui artist, în cinci părți” (Symphonie fantastique: Épisode de la vie d’un artiste, en cinq parties), este o lucrare de muzică programatică care are mai mult înfățișarea unui poem simfonic și mai puțin cea a unei simfonii. O progresie dramatică în cinci episoade (Reverii şi pasiuni; Un bal; Scenă câmpenească; Marşul spre supliciu; Visul unei nopţi de Sabat), evoluează de la tandreţea cea mai pură, la delir şi sarcasm, lucrarea atinge culminatii si emotii puternice transmise catre ascultator la fiecare auditie a lucrarii.

Concertul poate fi audiat pe undele Radio Cultural si Radio Muzical in direct din sala de spectacole unde membri Casei Regale vor fi prezenti, ca in fiecare an, sa onoreze acest eveniment cultural care cinsteste Ziua Regalitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri