Caută
Close this search box.

Mișcarea #MeToo tot mai influentă. R. Kelly „asediat” de pe mai multe fronturi

Mișcarea #MeToo pare să fie tot mai influentă și să reușească acolo unde uneori nici justiția nu a reușit. Astfel, noua țintă a mișcării, cântărețul american R. Kelly, pare să fie tot mai asediat, iar vocea sa pare să fie tot mai camuflată.

În timp ce cântărețul R&B se pregătește pentru un concert programat vineri seara în Carolina de Nord cariera sa este asaltată din mai multe părți, artistul fiind în mijlocul unor acuzații persistente de abuz sexual.

O lovitură a venit recent prin declarațiile serviciului de streaming suedez, Spotify, care a declarat că elimină muzica lui Kelly din toate playlist-urile și recomandările algoritmice, precum Discover Weekly. Piesele sale vor rămâne pe Spotify, dar serviciul nu le va mai promova celor 70 de milioane de abonați. „Nu cenzurăm conținutul din cauza comportamentului artistului sau creatorului, ci vrem ca deciziile noastre editoriale – ceea ce alegem să programăm – să reflecte valorile noastre”, a declarat Spotify  pe 10 mai. „Când un artist sau un creator face ceva care este în mod special dăunător sau urât, poate afecta modurile în care lucrăm sau susținem acel artist sau creator”.

Contestatarii lui R.Kelly au încercat să-i anuleze spectacolul acestuia din Greensboro, Carolina de Nord. Nouă grupuri locale au trimis o scrisoare săptămâna aceasta la Greensboro Coliseum, cerând promotorilor să „facă ceea ce trebuie” și să anuleze spectacolul. Efortul vine la o săptămână după ce un concert programat de Kelly în Chicago a fost anulat – chiar R. Kelly a dat vina pe „zvonuri” într-un filmuleț pe care la postat pe rețelele de socializare.

Mai multe grupuri de oameni din Carolina de Nord au promis să protesteze personal în show-ul Greensboro dacă nu este anulat. Un purtător de cuvânt al Greensboro Coliseum a refuzat să comenteze.

Acțiunile împotriva lui R.Kelly au luat amploare și în rândul celebrităților. Astfel, mai multe vedete din industria de divertisment au rupt orice legături cu el, printre acestea se numără cântărețul John Legend, regizoarea Ava DuVernay, actrița Viola Davis și rapperul Vince Staples. Există chiar și o etichetă #MuteRKelly, în jurul mișcării online informale.

Toate aceste acțiuni pun un semn de întrebare pe viitorul carierei lui R. Kelly dar cântărețul, de 51 de ani, în mai multe rânduri a negat orice nelegiuire și a negat orice acuzație adusă lui. Într-o declarație trimisă la CNN joi echipa sa de management a spus: „El este nevinovat de acuzațiile false și dureroase în campania de defăimare în curs de desfășurare împotriva lui purtat de dușmani care caută un câștig. El nu a fost niciodată condamnat pentru o crimă și nici nu are vreo acuzație penală împotriva lui”. Însă, de-a lungul carierei sale aceasta a fost mai multe ori afectată de acuzațiile de natură sexuală. Astfel, în 2002, el a fost acuzat de acuzațiile de pornografie infantilă dar în 2008 Kelly a fost achitat. În 2017, o femeie de 24 de ani a afirmat că avea o relație sexuală cu R. Kelly când avea 16 ani. Acesta a negat acuzația și nu au fost depuse acuzații penale. Ulterior, surse precum Buzzfeed sau BBC au publicat o serie de filme cu presupusele victime ale lui R. Kelly dar acesta a reușit să nege toate acuzațiile și să evite o pedeapsă penală. Dar recentele mișcări #MeToo și #TimesUp, declanșate de acuzațiile de violență sexuală împotriva lui Harvey Weinstein și a altor personaje puternice de divertisment, au sporit presiunea pentru a-i asuma responsabilitatea pentru presupusele sale crime. După verdictul vinovat de luna trecută în procesul de asalt al lui Bill Cosby, unii utilizatori de pe rețelele de socializare spun că cântăreața ar trebui să fie următoarea țintă a procurorilor de celebritate.

Se pare că loviturile mai dure vor veni în continuare. Recent mișcarea #TimesUp a cerut companiilor RCA Records, Spotify și Apple Music să nu mai facă afaceri cu cântărețul. Managerul artistului continuă să îl apere afirmând că artistul „susține obiectivele mișcării #TimesUp” și a  numit acuzațiile împotriva lui drept „o încercare de a linșa un om negru care a adus contribuții extraordinare culturii”. Joi, echipa de conducere a lui Kelly a condamnat decizia lui Spotify de a subestima muzica cântărețului. „R. Kelly nu a fost niciodată acuzat de ură, iar versurile pe care le scrie exprimă dragoste și dorință”. De asemenea, managerul lui R. Kelly a afirmat că „Spotify are dreptul să promoveze orice muzică își aleg și, în acest caz, acțiunile sale sunt fără merite, acționând pe baza unor afirmații false și nedovedite, lucruri care nu au nimic de-a face cu servirea clienților”. ”Între timp, Spotify promovează numeroși alți artiști care sunt condamnați, alții care au fost arestați cu acuzații de violență domestică și artiști care cântă versuri violente. Kelly nu intră în nici una dintre aceste categorii”.

Evoluția acestui scandal pare să fie conturat tot mai mult în timp ce tot mai mulți artiști se îndepărtează de R. Kelly. Urmările fiind vizibile, pe pagina de Facebook printre activitățile viitoare este doar concertul din Greensboro, Carolina de Nord. Urmează sa vedem verdictul final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri