Caută
Close this search box.

CM 2018. Brazilia – o umbră, Belgia – mediocră, un Mondial fără valoare

În timpul sfertului de finală Franța-Uruguay, care ne-a amintit pe alocuri de unele meciuri mai vioaie din Liga a II-a a României, am crezut că partidă mai slabă nu poate exista la acest turneu final. Ei bine, a existat un meci mai slab decât acesta: Belgia-Brazilia.

La 2-0 pentru Belgia, am văzut câteva ocazii cât roata carului ale brazilienilor Renato Augusto și Coutinho, care însă și-au bătut joc de situațiie excepționale create de colegii lor în atac.

Afost mai apoi un penalty (destrul de) clar la Neymar, care a fost împins discret în careu, dar tot împins se cheamă (așa cum au subliniat, între alții, specialiști precum Ovidiu Ioanțoaia sau Marius Mitran, invitați ai lui Costin Deșliu, la TVR, după meci), însă foarte modestul arbitru sârb Milorad Mazici, asistat la video arbitraj de un italian care a urât parcă și mai mult Brazilia, se face că, vorba românului, n-avede, n-aude… în stil european de neamuri proaste, cum ne-am cam obișnuit, din păcate, prin Europa și la noi acasă.

Iar spre final, a mai venit și șutul-bombă al aceluiași Neymar, scos din vinclu cu mult eroism de un portar belgian foarte atent, cel mai bun din echipa lui, alături de marocanul Felaini. Cu un 2-2 la acel șut, pe care foarte puțini portari din lume l-ar fi respins, alta ar fi fost evoluția jocului mai departe.

Belgia nu a jucat însă nici măcar ca Uruguay, care, cu toate carențele majore ale celeștilor, a atacat, totuși, în partea a doua a meciului cu Franța. Dincoace, Belgia s-a baricadat într-o defensivă îndârjită și lipsită de orice reținere, netrecând uneori minute în șir de centrul terenului și nearătând, nici pe departe. a echipă care merita o victorie la acest nivel. Minute, ba chiar zeci de minute în șir, Belgia s-a închis în propria treime și a aruncat mingile cât a văzut cu ochii. Probabil că FC Voluntari ar fi jucat mai aerisit și mai deschis cu Brazilia, decât a făcut-o Belgia, cu un antijoc pe cât de evident, pe atât de nefericit. Dar, din nou, ăsta este fotbalul. Există multe, foarte multe echipe debile care cuceresc trofee. Doi jucători au făcut excepții : Fellaini și portarul belgian Courtois, care și-a salvat echipa de la egalare sau chiar de la înfrângere, mai departe, în prelungiri.

Oricum am lua-o, ambele echipe au jucat de la foarte prost în jos. Belgia și Brazilia nu meritau, în acest moment, să se afle între primele 8 selecționate ale lumii. Brazilia lui Neymar este cel mult o umbră a acelor echipe care câștigau en-fanfare titlurile mondiale din 1958, 1961, 1970 sau 1994 și 2002 . Iar Belgia, care de fapt nu a marcat decât un gol, a fost salvată de portarul său, de jocul lamentabil al brazilienilor și de propria sa – ridicolă – baricadare în defensivă. Belgia a jucat mediocru cu Brazilia, a fost condusă de Japonia cu 2-0, dar ajunge, iată, în semifinale. Mondialul din Rusia arată mai degrabă ca un turneu amical, fără valoare, decât ca un un turneu final de Campionat Mondial.

Brazilia – Belgia 1-2 (0-2)
Au marcat: Renato Augusto (76), respectiv Fernandinho (13, autogol), Kevin De Bruyne (31).
Kazan, Kazan Arena: 42.873 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, sfert de finală. Gata. Episod trist și meschin al istoriei fotbalului.

Probabil că vom vedea o finală Anglia-Franța, două echipe care nu au arătat nimic deosebit în Rusia și care pot fi bătute oricând, ca mai toate de la Mondial, de Italia, Olanda, Spania sau Germania. (foto digisport)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri