Caută
Close this search box.

Amenințările lui Trump trimit liderii NATO în sesiune de criză

Donald Trump

Președintele american Donald Trump a lansat un nou atac împotriva nereușitei aliaților NATO de a majora cheltuielile de apărare joi, relatează Reuters.

La un moment dat, într-o ruptură cu protocolul diplomatic, o sursă a spus că Trump s-a adresat cancelarului german Merkel cu numele ei și i-a spus: „Angela, trebuie să faci ceva în legătură cu asta”. „Am avut un summit foarte intens”, a spus însăși Merkel reporterilor după întâlnire. Trump, de asemenea, e pregătit să facă o declarație publică neprogramată, a spus Casa Albă.

Liderii invitați din țările non-NATO, Afganistan și Georgia, au fost rugați să plece împreună cu majoritatea liderilor NATO, în timp ce șefii de stat și de guvern ai alianței occidentale au căutat să se ocupe de omul a cărui națiune comandă o mare parte din buget și forțe pentru apărarea Europei. Trump a deschis prima zi de discuții la Bruxelles, miercuri, cu o critică violentă publică contra Germaniei, al doilea cel mai mare stat din alianța de apărare occidentală, înainte ca starea de spirit să se calmeze, iar lucrările summit-ului să se concentreze pe operațiunile extraeuropene.

Discursul lui Trump a fost mult mai dur astăzi, săgețile sale fiind îndreptate împotriva Germaniei, adresându-se cancelarului său cu „Tu, Angela!” în ciuda acestui discurs, două surse NATO au declarat însă că Trump nu a alimentat amenințările legate de părăsirea blocului nord-atlantic de Statele Unite, ele reprezentând pilonul ce a contribuit la menținerea păcii în Europa după al Doilea Război Mondial.

Atmosfera tensionată a summit-ului pare să o copieze pe cea a summit-ului G7 din Canada. În plus, președintele american și-a eliberat agenda summit-ului anulându-și toate întâlnirile bilaterale inclusiv și pe cea cu președintele României, Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri