Caută
Close this search box.

Coreea de Nord este de acord să închidă principalul sit de testare și lansare a rachetelor

Kim Jong-un a fost de acord să închidă unul dintre siturile principale de testare și lansare a rachetelor din Coreea de Nord, afirmă președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in citat de BBC.

După întâlnirea din Phenian, cei doi lideri „au convenit asupra unei modalități de a realiza denuclearizarea”, a spus Moon. Acordul a fost descris de Kim ca un „salt înainte” spre pacea militară de pe peninsulă. Kim a mai spus că speră să „viziteze Seul în viitorul apropiat” – el va fi primul lider nord-coreean care va face acest lucru.

Coreenii planifică, de asemenea, să conecteze căile ferate, să permită reuniuni pentru familiile separate de războiul coreean și să coopereze în domeniul sănătății.

Vizită în Seul în viitorul apropiat

Vorbind după semnarea din Phenian, Moon a declarat că Kim „a fost de acord să închidă permanent testarea motorului de rachete Tongchang-ri și lansarea de rachete în prezența unor experți din țările relevante”. El a spus că Kim a fost, de asemenea, de acord să închidă instalația nucleară de la Yongbyon, dar numai dacă SUA ar fi luat o acțiune reciprocă. Cele două țări vor încerca, de asemenea, să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară din 2032.

Ministrul apărării sudului și șeful armatei nord-coreene au semnat, de asemenea, un acord de reducere a tensiunilor militare. Deși este prima călătorie în capitala nord-coreeană într-un deceniu de către un lider din Sud, este cea de-a treia întâlnire a lui Moon cu Kim Jong-un de la summit-ul istoric din aprilie.

Îndepărtarea blocajului

Coreea de Nord s-a angajat într-o serie fără precedent de întâlniri din acest an, atât cu sudul, cât și cu SUA. Dar eforturile de denuclearizare între nord și SUA au intrat recent în impas și există speranța că Sudul va continua să acționeze ca un mediator.

Statele Unite și Coreea de Nord și-au ținut propriile întâlniri istorice în iunie, când președintele american Donald Trump și Kim Jong-un au convenit în termeni generali să lucreze pentru denuclearizare. De atunci, însă, s-au înregistrat progrese reduse, fără a se stabili nici un proces clar și nici un calendar. Majoritatea observatorilor avertizează că până acum Nordul nu a luat măsuri semnificative pentru a-și termina programul controversat al armelor nucleare.

În timp ce SUA dorește mai întâi denuclearizarea și o relaxare a sancțiunilor în al doilea rând, Coreea de Nord speră pentru un proces pas cu pas, în care fiecare concesie a Phenian-ului va conduce la o relaxare treptată a regimului de sancțiuni. Având în vedere acest impas, luna trecuta, SUA a anulat o călătorie a secretarului de stat Mike Pompeo în Coreea de Nord, invocând o lipsă de progres.

Cu toate acestea, Trump a declarat recent că el și Kim „vor dovedi că toată lumea se înșeală” după ce a primit o invitație din partea liderului nord-coreean pentru un al doilea summit. Ambele părți spun că lucrează la realizarea acelei întâlniri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri